Automobilka Ford investuje další miliardy dolarů do elektromobility

Čistě elektrický pickup Ford F-150 Lightning

Čistě elektrický pickup Ford F-150 Lightning Zdroj: profimedia.cz

Závod automobilky v anglickém Halewoodu
Čistě elektrický pickup Ford F-150 Lightning
Čistě elektrický pickup Ford F-150 Lightning
4
Fotogalerie

Americká automobilka Ford Motor investuje do elektromobility dalších až 20 miliard dolarů (téměř 432 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg.

Ford Motor v prosinci uvedl, že očekává, že do dvou let bude druhým největším výrobcem elektroaut na světě. Roční výrobní kapacita firmy by měla být 600 tisíc vozů.

Dodatečná investice bude podle Bloombergu rozložena do příštích pěti až deseti let. Peníze firma podle jeho zdrojů použije i na to, aby se její továrny po celém světě, které vyrábějí auta na benzínový pohon, přeorientovaly na výrobu elektrických vozidel.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Za orientací na elektromobily je snaha generálního ředitele firmy Jima Farleye konkurovat dominantnímu hráči na trhu, firmě Tesla, která je teď nejhodnotnější automobilkou. Nový plán počítá mimo jiné s najímáním blíže nespecifikovaného počtu inženýrů specializujících se na obory pro Ford poměrně nezvyklé, jako je chemie baterií, umělá inteligence a software pro elektromobily.

Nová investice by byla nad rámec 30 miliard dolarů, které se Farley dříve zavázal investovat do elektromobilů do roku 2025. Od té doby, co se tento 59letý manažer před 16 měsíci stal výkonným ředitelem, urychlil plány Fordu v oblasti elektromobility. Mimo jiné plánuje ztrojnásobit výkon elektromobilu Mustang Mach-E, píše Bloomberg.