Automobilka Tesla válcuje v Kalifornii konkurenční luxusní značky

Tesla

Tesla Zdroj: profimedia.cz

Za prvních šest měsíců letošního roku prodala automobilka Tesla Motors jen v Kalifornii 4714 vozů a dosáhla tak dvanáctiprocentního podílu v segmentu luxusních sportovních vozů. Automobil Tesla Model S se v červnu prodával lépe než Audi A6 nebo Lexus GS.

Vítězství automobilky pouze s jedním modelem

Tesla Motors, automobilka spojená se zakladatelem PayPalu Elonem Muskem, dokázala jen v červnu prodat celkem 1097 aut. Tím překonala v prodejích i tradiční luxusní značky Porsche, Volvo, Cadillac, Jaguar, Buick nebo Land Rover. Jak připomíná web AllThingsD.com, výsledek společnosti je pozoruhodný především tím, že nabízí pouze jedno jediné auto s názvem Model S.

Prodeje se pochopitelně odráží také na hospodaření firmy. Výrobce ekologických vozů před dvěma týdny oznámil zisk za druhé čtvrtletí ve výši 26,3 milionu dolarů.

Elon MuskElon Musk|ctk

Nejbezpečnější auto v Americe

Podle americké NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), což je obdoba evropských bezpečnostních textů Euro NCAP, je elektromobil Tesla Model S nejbezpečnějším autem v Americe. Podle VSS (Vehicle Safety Score) získal celkové 5,4 hvězdičky, takže v každé sledované kategorii dosáhl minimálně pěti hvězd.

Crash testy odhalily nejnižší pravděpodobnost zranění, přičemž se berou v úvahu nárazy jak zepředu, tak i zezadu a samotné převrácení vozu. Právě v poslední disciplíně je i nejlepší konkurence o polovinu horší.

Příčinou nadprůměrných výsledků je pravděpodobně konstrukce přídě, kde chybí konvenční pohonná jednotka. Deformační zóny tak pohltí značnou část energie i při vysoké rychlosti. To potom snižuje riziko újmy na zdraví pro posádku.

Investice do rychlonabíjecích stanic

Firma postupuje kupředu nejen ve výrobě a prodejích aut. Skvělé hospodářské výsledky umožní automobilce investovat do efektivnější výroby a dalšího vývoje rychlonabíječek. Má to svou logiku, dle představitelů automobilky hustší síť stále lepších dobíjecích stanic podpoří odbyt elektromobilů. V minulosti Tesla Motors představila rychlodobíjecí stanice, které nabíjí baterie za 20 minut. Firma v nejbližší době nabídne v Kalifornii výměnu baterií, která by neměla trvat déle než 90 sekund.

Tesla Motors
Tesla Motors je americká firma ze Silicon Valley, která od roku 2008 navrhuje a vyrábí elektromobily. V polovině roku 2009 vyráběla cca 25 aut týdně. K polovině ledna 2011 dodala na trh celkem 1500 elektromobilů Tesla Roadster.
Právě Tesla Roadster byl prvním modelem, který značce zajistil publicitu. Šlo o první sportovní automobil využívající Li-ion baterie. Roadster má dojezd necelých 400 kilometrů.Automobil se již nevyrábí, ale v prodeji stále je.
Model S je sedan, který se začal prodávat v červnu 2012. V říjnu téhož roku přijala Tesla 13 tisíc rezervací na tento model.
V únoru 2012 firma oznámila vývoj Modelu X, elektrického SUV pro 7 osob. Produkce by měla začít příští rok.