Automobilka Volkswagen zažívá pokles výroby. Letošní rok bude ještě horší

Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 Zdroj: Volkswagen

Volkswagen Multivan T7
Volkswagen Multivan T7
Volkswagen Multivan T7
Volkswagen Multivan T7
Volkswagen Multivan T7
6
Fotogalerie

Největší továrna na výrobu automobilů, provozována jednou z největších automobilek na světě, zažila prudký pokles výroby. Automobilka Volkswagen sídlící ve Wolfsburgu minulý rok vyrobila 500 tisíc vozidel, což je polovina její běžné produkce. Letos jsou vyhlídky ještě horší. 

Roční produkce továrny Volkswagen ve Wolfsburgu směřovala před nástupem pandemie k rekordnímu milionu automobilů, zatímco dlouhodobý průměr za poslední desetiletí se držel kolem rekordních 780 tisíc ročně vyrobených automobilů. Tyhle časy jsou ale pryč a zřejmě se ještě chvíli nevrátí.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

Kvůli nástupu pandemie, omezením a počátku čipové krize se výroba v minulém roce smrskla na cca 500 tisíc vozidel. Letošní rok však bude zřejmě ještě horší. Podle informací Reuters, které mají pocházet přímo od zdroje ve Volkswagenu, by se totiž letošní produkce továrny ve Wolfsburgu mohla pohybovat pouze okolo 300 tisíc vozidel.

  Pro největší továrnu na výrobu automobilů na světě a současně nejstarší výrobní závod automobilky Volkswagen by tak mohlo jít o nejhorší výsledek od roku 1958. Příčinou prudkého poklesu jsou přitom problémy se zásobováním, což platí především pro neustále zmiňované čipy, kvůli kterým musela být omezena i výroba modelů Golf nebo Tiguan.

Více si přečtěte v článku zde >>>