Automobilka Volvo Cars zvýší produkci i počet zaměstnanců

Volvo V40 R-Design

Volvo V40 R-Design Zdroj: Autorevue.cz

Švédský výrobce osobních vozů Volvo Cars Group začátkem příštího roku vytvoří 1300 nových pracovních míst a zvýší produkci ve své domácí továrně, aby uspokojil rostoucí poptávku. Uvedla to agentura Reuters. Majitelem automobilky je čínská společnost Geely.

Volvo Cars předpokládá, že v letošním roce zvýší prodej o deset procent na rekordních 470.000 vozů. Firma hodlá zavést třetí směnu ve své továrně ve švédském městě Torslanda. Počet zaměstnanců závodu by tak měl stoupnout o téměř 40 procent.

Dlouhodobým cílem podniku je zvýšit do roku 2020 celosvětový prodej na 800.000 vozů ročně. Čínská Geely v roce 2010 koupila Volvo Cars od americké automobilky Ford Motor za 1,8 miliardy dolarů (téměř 39 miliard Kč). Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustředí na výrobu nákladních vozů.

Růst automobilky Volvo Cars kontrastuje se špatnou situací dalšího švédského výrobce osobních automobilů Saab, kterého vlastní čínská společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Saab letos kvůli nedostatku peněz přerušil výrobu a uchýlil se pod soudní ochranu před věřiteli.