Automobilky Audi a BMW v březnu dosáhly rekordního prodeje

Nové BMW M2 na autosalonu v Detroitu

Nové BMW M2 na autosalonu v Detroitu Zdroj: ctk/AP

Německá automobilka BMW v březnu zaznamenala nejvyšší měsíční prodej ve své stoleté historii. Odbyt jí meziročně stoupl o 3,5 procenta na 240 659 vozů, uvedla dnes firma, která je největším výrobcem luxusních aut na světě. V celém prvním čtvrtletí zvýšila prodej téměř o šest procent na 557 605 vozů. Rekordní prodej dnes oznámil i konkurent Audi, který je stejně jako například česká Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

„V březnu 2016 jsme dosáhli nejlepšího měsíčního odbytu v historii,“ uvedl člen představenstva BMW Ian Robertson, který má na starosti prodej a marketing. „Jsem si jist, že tento příznivý trend bude pokračovat i ve zbytku roku,“ dodal. V celém prvním čtvrtletí automobilka BMW zvýšila prodej téměř o šest procent na 557 605 vozů. V Evropě i v Asii odbyt stoupl zhruba o desetinu, ve Spojených státech se však snížil, a to o téměř 11 procent.

Společnost BMW se stala jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005, kdy na tomto postu vystřídala německého konkurenta Mercedes-Benz. Ten chce ještě v tomto desetiletí BMW o vedoucí pozici na trhu připravit. Stejný cíl má ale i další německý rival Audi.

Lámání rekordů

Společnost Audi dnes oznámila, že v březnu zvýšila prodej o 4,6 procenta na rekordních 186 100 vozů. Březnový odbyt v Číně vzrostl o více než pět procent a ve Spojených státech se zvýšil dokonce o 7,5 procenta. V celém prvním čtvrtletí prodej vozů Audi vzrostl o čtyři procenta na 455 750 aut, což představuje rovněž nový rekord.

Rekordní prodej v březnu vykázal i Mercedes-Benz. Ten již minulý týden uvedl, že mu březnový odbyt vzrostl o 8,4 procenta na 198 921 vozů. Mercedes těžil ze silného růstu v Číně, naopak v USA zaznamenal pokles. V celém prvním čtvrtletí se prodej mercedesů zvýšil o téměř 13 procent na 483 487 vozů.