Automobilky Ferrari a Bentley zvýšily zisk, nedaří se Aston Martinu

Ferrari LaFerrari (2014)

Ferrari LaFerrari (2014) Zdroj: RM Sotheby's/Neil Fraser

Bentley Bentayga V8
Bentley Bentayga V8
3
Fotogalerie

Italský výrobce luxusních sportovních automobilů Ferrari ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk meziročně o 17 procent na 435 milionů eur (téměř 11 miliard korun). Překonal tak očekávání analytiků, kteří zisk podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 418 milionů eur. Podnik navíc zlepšil celoroční výhled. Dařilo se také britskému výrobci luxusních aut Bentley Motors, naopak další britská automobilka Aston Martin, která se také pohybuje v segmentu luxusních aut, prohloubila ztrátu.

Společnost Ferrari se na začátku roku 2016 oddělila od automobilky Fiat Chrysler. S akciemi Ferrari se v současnosti obchoduje na burzách v Miláně a New Yorku. Firma nyní předpokládá, že její provozní zisk v celém letošním roce přesáhne 1,73 miliardy eur. V předchozí prognóze jej odhadovala na 1,7 až 1,73 miliardy eur. Automobilka rovněž mírně zvýšila odhad celoročních tržeb.

S problémy se naopak nadále potýká britský konkurent Aston Martin, jehož provozní ztráta se ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila na 58,5 milionu liber (zhruba 1,7 miliardy korun) z 30,2 milionu liber před rokem. Za špatnými hospodářskými výsledky podle firmy stojí přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci. Firma přitom v červenci předpovídala zlepšení finanční situace ve druhé polovině roku.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Automobilka Aston Martin byla založena před více než 100 lety a její auta proslavil mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. V roce 2018 vstoupily její akcie na burzu. Firma se ale v posledních letech potýká s problémy, kvůli kterým přikročila k restrukturalizaci a změnám ve vedení, upozornila agentura Reuters.

Hospodářské výsledky zveřejnil také britský výrobce luxusních vozů Bentley. Podnik, který je divizí německého automobilového koncernu Volkswagen, v prvních třech čtvrtletích letošního roku více než zdvojnásobil provozní zisk na 575 milionů eur (14 miliard korun) z 275 milionů eur před rokem. "Zatímco Bentley pokračuje v řešení problémů, kterým čelí na globálním trhu, ukazují tyto finanční výsledky velmi dobrý výkon ve většině regionů," uvedl šéf podniku Adrian Hallmark.