Automobilky si brousí zuby na Afriku, poslední nedotčený trh na světě

Ulice Lagosu (Nigérie)

Ulice Lagosu (Nigérie) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: William Muzi via Flickr

Rostoucí příjmy, lepší silnice a zlepšující se kvalita pohonných hmot pomalu zvyšují poptávku pro automobilech v subsaharské Africe (Afrika bez převážně arabských zemí na severu). Automobilky cítí příležitost k expanzi a snaží se nastartovat doposud neexistující africký automobilový průmysl, píše agentura Bloomberg.

Před dvěma lety Nigérie představila pobídky pro automobilky. Nyní v zemi, která je mimochodem největší ekonomikou kontinentu, působí nejméně 36 automobilek, mimo jiné například Volkswagen, Nissan nebo Ford. Nigérie se tak snaží připojit k Jižní Africe, doposud k jediné automobilové zemi subsaharské Afriky (Afriky bez muslimských zemí na severu). Trend by měly v brzké době následovat také země jako Etiopie nebo Uganda, píše Bloomberg.

Afrika není vůbec motorizovaná, jak podotkl Mike Whitfield, šéf africké pobočky Nissanu. Automobilky tady mají naprosto nedotčený kus planety, poslední „bojiště“ pro budoucí expanzi.

Africký trh však nejdříve musí automobilkám zajistit základní „životní podmínky“, jak upozorňuje Anthony Black, profesor ekonomie na univerzitě v Kapském Městě. Masivnější rozvoj průmyslu nastane v momentě, kdy se vyplatí ojetiny ze zámoří nahradit lokální produkcí a dodávkou komponentů, uvedl. „S tím mimo jiné souvisí nutnost modernizace infrastruktury a zlepšení technických znalostí obyvatelstva,“ dodal.

Organizace automobilek

Světové automobilky mezitím hledají cesty, jak v Africe průmysl pomoci nastartovat. Z toho důvodu vznikla Africká asociace automobilových výrobců, která funguje jako poradní institce pro jednotlivé vlády, potvrdil Jeff Nemeth, šéf Fordu pro subsaharskou Afriku. Organizace v současné době vede rozhovory v Nigérii, jejichž cílem má být nalákání dodavatelů do země, vysvětlil. „Podobně jsme postupovali v mnoha zemích po celém světě, takže víme, co funguje a co ne,“ doplnil Nemeth.

Jak Nemeth uvedl pro Bloomberg, organizace jedná o spolupráci mezi africkými státy. „Je zřejmé, že ne všechny státy mohou mít výrobní linky,“ prohlásil. „Máme nápad vytvořit jakousi africkou obchodní unii, kde například motory bychom vyráběli v Ugandě, do karosérií je montovali v Nigérii a pak poslali zpět do Ugandy,“ dodal.

Region téměř bez aut
Zatímco v USA má automobil 800 lidí z tisíce, v Africe vlastní vůz jen 50 lidí z tisíce, vypočítala mezinárodní organizace výrobců automobilů (International organization of Motor Vehicle Manufacturers). Poptávka po automobilech však pomalu roste.

Počet vozidel na 1000 obyvatelPočet vozidel na 1000 obyvatel | Repro BloombergPočet vozidel na 1000 obyvatel

Do Afriky vkročte od jihu

Zlatý důl Afrika