Automobilky v Česku hlásí rekordy, jen výroba v TPCA klesla

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Výroba osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí stoupla o téměř 14 procent na rekordních 349 026 vozů. Produkce rostla ve Škodě Auto a v nošovické firmě Hyundai, naopak výroba v kolínské TPCA mírně klesla. Vyplývá to z dat Sdružení automobilového průmyslu.

Škoda zvýšila výrobu o 13 procent na 196 225 aut, produkce Hyundai stoupla o 46 procent na 83 217 vozů. Výroba minivozů v TPCA naopak klesla o osm procent pod 70 tisíc aut.

„Za první čtvrtletí roku se jedná o historicky rekordní výrobu osobních automobilů, podíl jednotlivých domácích automobilek na dosaženém výsledku se však oproti loňsku mírně změnil,“ řekl prezident sdružení Martin Jahn. Zatímco Škoda si udržela podíl nad 56 procent, TPCA ztratila téměř pět procentních bodů a její podíl klesl na 20 procent. Hyundai naopak posílila z necelých 19 na 24 procent.

Výroba osobních a malých užitkových aut:Výroba osobních a malých užitkových autVýroba osobních a malých užitkových aut | Sdruzeni automobiloveho prumysluZdroj: Sdružení automobilového průmyslu

S růstem výroby vzrostly ve Škodě Auto v prvním čtvrtletí i investice na více než 2,5 miliardy korun. „Jde o investice do rozšíření výrobní kapacity tuzemských závodů,“ uvedl mluvčí firmy Jozef Baláž. Firmě v prvních třech měsících roku vzrostl meziročně zisk o 11,8 procenta na 209 milionů eur, tedy na téměř 5,2 miliardy korun a tržby o 8,4 procenta na 2,9 miliardy eur, tedy téměř 72 miliard.

Letošní investice podle Baláže směřují zejména do rozšíření kapacity tuzemských výrobních závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. V mladoboleslavském závodě se podle něj například pracuje na rozšíření kapacity výrobní linky na 1200 aut denně, z které budou sjíždět české modely Rapid, Octavia a španělské vozy sesterské značky Seat Toledo.