Automobilky zvyšují tempo. Výroba vozů má být v Česku rekordní

Nová Škoda Yeti na ženevském autosalonu

Nová Škoda Yeti na ženevském autosalonu Zdroj: ctk

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland představil designovou studii Škoda Vision C 3. března v Ženevě v předvečer zahájení ženevského autosalonu.
Šéfdesignér společnosti Škoda Auto Jozef Kabaň představil 4. března na 84. mezinárodním autosalonu v Ženevě ve světové premiéře designovou studii Vision C.
Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland představil designovou studii Škoda Vision C 3. března v Ženevě v předvečer zahájení ženevského autosalonu.
Překvapivým řešením je záď s radikálním zakončením pátých dveří.
Pětidveřové kupé ‘Škoda VisionC’ je předzvěstí dalšího evolučního kroku v designu značky Škoda. Příď studie je sebevědomá a dynamická zároveň.
13
Fotogalerie
Rekordní výsledky má letos v Česku vykázat automobilový průmysl. Očekává se rekordní výroba 1,2 milionu osobních vozů, což je o šest procent více než loni. Překonala by tak i historicky nejvyšší produkci roku 2011. Na ženevském autosalonu to řekl prezident sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Za růstem výroby má stát oživení evropské poptávky i nové modely automobilek. Kolínská automobilka TPCA investovala do uvedení nové generace minivozů Citroen C1, Peugeot 108 a Toyota Aygo zhruba 15 miliard korun. Z toho šest miliard přímo do vybavení továrny a zbytek převážně do vývoje. Všechny tři vozy se začnou v Kolíně vyrábět v květnu a na trh mají postupně přicházet od června. K dostání budou ve tří a pětidveřovém provedení a s odklápěcí střechou.

Nová Toyota Aygo na ženevské premiéřeNová Toyota Aygo na ženevské premiéře|ctkNová Toyota Aygo

Škoda představila designovou studii pětidveřového kupé VisionC. Jeho linie by přitom podle šéfdesignéra Jozefa Kabaně měly být stejné, jako připravovaná nová generace vlajkové lodi Superb. V červnu začne Škoda nabízet Octavii na zemní plyn a v srpnu terénní model Scout.

Mladoboleslavská automobilka rovněž oznámila, že uzavřela dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia s jihokorejskou společností Nexen. Ta by mohla postavit svůj evropský závod v Česku.

Jihokorejská automobilka Hyundai chce do roku 2017 v Evropě uvést 20 nových nebo inovovaných modelů. Během 36 měsíců chce tato firma zvýšit prodej na sedm milionů vozů. Vlnu nových modelů pod názvem „Product momentum 2017“ zahájilo uvedení nové generace modelu i10, který se vyrábí v Turecku. V Ženevě firma ukázala velkou luxusní limuzínu All-New Genesis, která bude v omezeném počtu kusů dostupná i v Evropě.