Avia chce prorazit v Británii s novou značkou

Nová značka. V Británii by brzy mohly jezdit nákladní vozy letňanské automobilky pod novou značkou Longton Avia

Nová značka. V Británii by brzy mohly jezdit nákladní vozy letňanské automobilky pod novou značkou Longton Avia Zdroj: E15 Anna Vackova

V britském Longtonu se vyrábí nová Avie
V britském Longtonu se vyrábí nová Avie
V Česku vyráběný vůz Avia.
V Česku vyráběný vůz Avia.
Interiér
6
Fotogalerie
Letňanský výrobce lehkých nákladních automobilů Avia Ashok Leyland zkouší opět a jinak prorazit na svém dříve tradičním trhu ve Velké Británii. Avia postupně uzavírá provoz své původní dceřiné firmy Avia Trucks UK a naopak navázala spolupráci s britskými podnikateli v hrabství Staffordshire.

Nově založená firma Longton Avia by měla ve městě Longton v okrese Stoke-on-Trent montovat nákladní automobily z kitů (sad dílů), které by se vyráběly v Praze. Nový závod by mohl přinést Britům až několik set nových pracovních míst.

„Letos plánujeme, že bychom tam mohli umístit 20 až 30 vozů,“ řekl deníku E15 prokurista společnosti Avia Ashok Leyland Motors Tomáš Jiřička. Longton Avia je podle marketingového ředitele skupiny Michala Bačkovského novou firmou, kterou založili lidé pohybující se mimo jiné v oblasti servisu vozidel a výroby nástaveb pro nákladní vozy určené zejména pro odtahové a servisní účely. Britský trh byl pro Avii klíčový již od dob, kdy tradičního českého výrobce vlastnila korejská Daewoo. Od roku 2006 je pak Avia součástí indického koncernu Hinduja Group. Již více než pět let také spolupracuje s firmou Smith Electric, které dodává podvozky pro vozy poháněné elektřinou určené pro britský a od roku 2009 i americký trh.

Po začátku krize prodeje Avie v Británii i jinde v Evropě klesly a nedařilo se je delší dobu oživit. Loni ale Avia prodala 600 vozů, což je zhruba o třetinu více než o rok dříve.