Avia se loni přes růst tržeb ocitla ve ztrátě 200 milionů

Avia, nákladní automobily

Avia, nákladní automobily

Výrobce nákladních vozidel a podvozků, letňanská Avia Ashok Leyland, zaznamenal ještě předloni zisk téměř třicet milionů korun. Loni se však propadl do dvousetmilionové ztráty. Nekonsolidovaná ztráta je ještě o šest milionů vyšší.

Firma přitom loni zvýšila tržby za prodej zboží a vlastních výrobků. U nekonsolidovaných tržeb zaznamenala růst o téměř třetinu na 330 milionů korun, konsolidované tržby stouply o pětinu na 318 milionů korun.

Tržby a celkový hospodářský výsledek ovlivnily podle marketingového manažera automobilky Michala Bačkovského dva hlavní faktory: za prvé vzrostl podíl prodaných podvozků s kabinou pro americkou společnost Smith Electric Vehicles, která je poté upravuje na vozidla s elektrickým pohonem. Tyto podvozky s kabinou jsou bez motoru a převodovky, takže mají nižší tržní cenu než kompletní vozidla. „Druhým významným faktorem byl vstup na nové trhy, který s sebou nesl značné investice. Avia vstoupila například na významné trhy Středního východu a Ruska,“ řekl deníku E15 Bačkovský.

Avia loni vyrobila 479 vozů, prodala jich 448, z toho zhruba třetinu v Česku. Na ruský trh směřovalo šestnáct vozů, na ostatní trhy vyvezla padesát automobilů. Kabiny a podvozky pro americký Smith tvořily s 225 kusy polovinu celkového prodeje.Letošní plán tržeb počítá s nárůstem o přibližně 35 procent. Firma chce prodat zhruba 700 vozidel, což je o 300 méně, než původně plánovala.

Důvodem jsou mimo jiné zpoždění v dodávkách elektroniky pro dostavby elektrovozidel v americké firmě Smith z Japonska postiženého zemětřesením a vlnou tsunami na začátku roku. „Smith proto přesouvá značné objemy původních objednávek pro konec roku 2011 na první čtvrtletí 2012,“ podotkl Bačkovský.