Babišův Preol je jediný výrobce nafty pro státní Čepro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Cerny Jan

Společnost Preol ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro strategickou státní firmu Čepro. Píše to tabletový týdeník Dotyk. Jediným akcionářem Čepra, které je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv, je ministerstvo financí řízené Babišem.

Konkurent Preolu, ústecká společnost Kratolia, po únorové razii daňové kobry podle týdeníku s výrobou bionafty skončil. Ještě loni podle týdeníku patřila Kratolia, spojovaná s Tomášem Pitrem, k významným dodavatelům bionafty do Čepra.

Na loňských nákupech se podílela 25 procenty. Dalších 12,5 procenta odebralo loni Čepro od firmy Ekopetrol, personálně propojené s Kratolií. I tyto dodávky už skončily, uvedl Dotyk.

Podíl Preolu loni představoval podle vyjádření mluvčí Čepra Lenky Svobodové pro týdeník Dotyk přes 49 procent. Spolu s milínskou Primagrou, která je rovněž součástí Agrofertu, dodaly Babišovy firmy státní ropné společnosti více než 55 procent z celkového nákupu bionafty.

Zbytek odebralo Čepro od čtyř firem, které bionaftu dovážejí ze zahraničí. Jde o Unipetrol RPA, Glencore, Meroco a Fabio Produkt, napsal Dotyk.