Bartoškovi se daří, karlovarský filmový festival hlásí rekordní zisk

Jiří Bartoška

Jiří Bartoška Zdroj: Herminapress.cz

MFF Karlovy Vary
Eva Zaoralova and Marek Eben in Karlovy Vary
Karlovarský hotel Thermal
Začíná MFF Karlovy Vary
Začíná MFF Karlovy Vary
11
Fotogalerie

Přítomnost hereckých hvězd Richarda Gerea, Harveyho Keitela i tuzemské star Ivy Janžurové pomohly loňskému karlovarskému filmovému festivalu nejen k diváckému zájmu, ale i lepším výsledkům po hospodářské stránce. Pořádající společnost Film Servis Festival Karlovy Vary patřící herci a prezidentovi věhlasné akce Jiřímu Bartoškovi loni dosáhla čistého zisku sedm milionů korun – nejvíce v novodobé historii. To vše při stabilních tržbách kolem ve výši zhruba 110 milionů korun.

„Padesátý ročník festivalu se nesl ve znamení kulatého jubilea festivalu, a proto byla jeho struktura přizpůsobena režimu oslav tohoto výročí,“ uvedl Bartoška ve výroční zprávě festivalu, jehož ústředním mottem se stalo heslo: „Vy jste hvězdy!“, kterými se přehlídka snažila poděkovat dlouholetým divákům a návštěvníkům za jejich přízeň.

„Tento model byl hosty a návštěvníky festivalu hodnocen pozitivně. S velkým ohlasem se setkalo především slavnostní zahájení, spojené s koncertem kapely Lucie, který navštívily tisíce diváků,“ dodal. Velký ohlas vyvolal podle šéfa festivalu i výběr hostů, jako právě Richarda Gerea a dalších.

Například uvedení snímku Pretty Woman v karlovarském letním kině, kde Gereovi sekundovala Julia Robertsová, sledovala rekordní návštěva vyvolaná i osobní přítomnosti známého herce.

Festivalu se v poslední době vyplácí i komunikace přes sociální sítě. „V průběhu padesátého ročníku a při přípravě 51. ročníku pokračuje trend přímo komunikace s fanoušky. Velký ohlas zaznamenaly především rozšířené aktivity na sociálních sítích jako Facebook, Twitter a Instagram, kde bylo dosaženo více než stoprocentního nárůstu sledovanosti,“ podotkl Bartoška.

Výsledky jsou o to cennější, neboť před třemi lety se ocitl festival v třímilionové ztrátě. Jak po ekonomické stránce dopadl letošní ročník, pořadatelé na dotaz deníku E15 neuvedli.