Baterie pro elektromobily výrazně zlevní, předpovídá studie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Ceny baterií pro elektromobily by se mohly do roku 2025 snížit o víc než 70 procent, protože zdražující ropa a přísnější pravidla pro spotřebu pohonných hmot posílí zájem automobilek o výrobu tohoto typu vozů. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti McKinsey & Co.

Masovější výroba baterií by podle analýzy měla k předpokládanému zlevnění přispět zhruba třetinou. Na snížení cen by se měly podílet rovněž nové technologie.

„Levnější baterie by mohly umožnit větší rozšíření elektromobilů,“ uvedla společnost McKinsey. Baterie je v současnosti nejdražší částí elektromobilu. Podle analytiků je její vysoká cena hlavní překážkou pro rychlejší růst výroby a prodeje těchto vozů.

Jaroslav Žlábek: Elektromobil si nabijete doma. I proto má budoucnost

Rychlý pokles cen baterií pro elektromobily letos předpověděla také největší evropská automobilka Volkswagen. Elektromobily si získávají čím dál větší pozornost automobilek kvůli rostoucím obavám spotřebitelů ohledně životního prostředí a stoupajícím cenám benzinu. Jejich podíl na trhu je však zatím velmi nízký, a to mimo jiné kvůli relativně vysoké ceně.