Bavorsku hrozí energetický kolaps, zachránit ho může Temelín

Bavorská jaderná elektrárna Grafenrheinfeld by měla provoz ukončit v roce 2015

Bavorská jaderná elektrárna Grafenrheinfeld by měla provoz ukončit v roce 2015 Zdroj: CC BY-SA 2.0: MarcelG

Kvůli odklonu od jaderné energie hrozí Bavorsku nedostatek elektřiny, varují experti. Po odstavení elektrárny Grafenrheinfeld totiž největší německé spolkové zemi bude chybět zdroj, který by ji nahradil. Vypomoci tak zřejmě bude muset elektřina z Temelína.

Bavorsko nemá ani rok před odstavením jaderné elektrárny Grafenrheinfeld k dispozici zdroje, které by jí nahradily. A to i kvůli politice bavorské vlády, která v posledních měsících radikálně omezuje dosud podporovanou výstavbu větrných elektráren.

V oblasti zabezpečení dodávek elektřiny se loni v Bavorsku nedosáhlo žádného pokroku, ba právě naopak, řekl novinářům předseda Svazu bavorského hospodářství Alfred Gaffal. Pokud nebude do roku 2015 dostavěno posílené vedení, hrozí výpadky dodávek, dodal.

Grafenrheinfeld je v provozu od roku 1982. Ročně vyrobí necelých 7000 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá čtvrtině produkce bavorských jaderných elektráren. Obnovitelné zdroje elektřiny se nacházejí především na severu Německa, dopravu na jih mají zajistit nyní budované posílené rozvodné sítě.

O tom, že budou dokončeny včas, má ale svaž už nyní pochybnosti. Takzvaný Durynský most, napojení na severoněmecké energetické sítě, má být hotový až v roce 2017. Vláda by podle něj měla zvážit, zda by se v případě naplnění nejčernějších předpovědí neměla odstávka Grafenrheinfeldu o dva roky odložit.

Bavorská vláda má ovšem podle deníku Die Welt v záloze jiný plán. Vládní CDU jde do květnových voleb do Evropského parlamentu mimo jiné s požadavkem na větší propojení evropských energetických sítí. To by mělo pomoci vyrovnat kolísání dodávek při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů a také posloužit Bavorsku. Mnichov už nyní počítá s tím, že elektřinu z Grafenrheinfeldu nahradí proud z Temelína, který do Bavorska poteče oklikou přes Rakousko.

Dana Drábová: Buď se v energetice mýlíme my, nebo Německo