Becherovce spadl čistý zisk na polovinu, přestože tržby mírně vzrostly

Drtivou většinu zisku si jako dividendu ponechá jediný
akcionář, francouzský koncern Pernod Ricard

Drtivou většinu zisku si jako dividendu ponechá jediný akcionář, francouzský koncern Pernod Ricard Zdroj: ctk

Likérka Jan Becher–Karlovarská Becherovka zaznamenala v účetním roce od července 2014 mírný nárůst tržeb o procento na 1,33 miliardy korun.

Čistý zisk ale tradičnímu výrobci klesl zhruba na polovinu – z předloňských 335 milionů na 157,3 milionu. Drtivou většinu zisku, 156 milionů, si jako dividendu ponechá jediný akcionář, francouzský nadnárodní koncern Pernod Ricard.

„Rozdíl ve výsledném zisku v posledních dvou finančních letech je způsoben technickými vlivy, kdy do výsledku finančního roku 2013/2014 byly započítány výnosy z odprodeje investic,“ vysvětlil deníku E15 finanční ředitel firmy Alex Duncanson.

Výsledky Jan BecherVýsledky Jan Becher | E15

Vzhledem k růstu provozního zisku zhruba o čtvrtinu na 204 milionů korun se podle něho jednoznačně ukázalo, že společnost překonala pokles z roku 2012. Tehdy celý obor silně poznamenala metanolová aféra a tržby Karlovarské Becherovky klesly na 1,21 miliardy a čistý zisk na 142 milionů.

Výhled pro současné období firma neuvádí, protože její majitel Pernod Ricard je kotován na francouzské burze a její pravidla společnostem nedovolují vyjadřovat se ke konkrétním plánům.