Beneš očekává pokles zisku ČEZ na 29 miliard

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova, E15

Energetická společnost ČEZ za loňský rok zřejmě vykáže čistý zisk 29 miliard korun. Očekává to generální ředitel firmy Daniel Beneš. Předloni to ale bylo 35,2 miliardy korun. Ceny elektřiny budou podle něj v následujících letech spíše stagnovat.

V rozhovoru pro deník Právo a server novinky.cz uvedl, že zisk firmy v porovnání s rokem 2013 klesl o 17,6 procenta. Loňský provozní zisk před odpisy podle Beneše činí 72 miliard korun.

Beneš upozornil také na to, že ceny silové elektřiny v posledních letech stagnují a předpokládá, že to tak bude i nadále.

„To ale nevypovídá nic o ceně za elektřinu včetně všech vedlejších nákladů, kterou platí občané. V současnosti totiž platí z velké části za ostatní služby, ať jsou to přenosové služby, distribuce a především podpora výroby z obnovitelných zdrojů,” uvedl. Zároveň upozornil, že cena silové elektřiny je pokřivená kvůli podpoře obnovitelných zdrojů.

Vývoj akcií ČEZ za poslední rok: Graf 4. 2. 2015.Graf 4. 2. 2015. | capkova@mf.cz

Podle Beneše je prioritou firmy zvýšit výkon jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Připomněl, že v posledních letech se zvýšil instalovaný výkon obou elektráren o 530 megawattů, uvedl server novinky.cz.

Důležitá je podle Beneše i výstavba nových bloků v Dukovanech i Temelíně. Předpokládá, že vyrostou v letech 2035 až 2037.