Bernard rozšíří ležácké sklepy, aby mohlo pivo dost dlouho zrát

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard Zdroj: CTK

Pravidelný růst výstavu nutí humpolecký pivovar Bernard do dalšího rozvoje. Podepsal proto smlouvu s výrobcem zařízení pro pivovary, společností Pacovské strojírny. „Cílem je zachování kvality našeho piva a tradiční způsob výroby s dodržováním doby zrání. K tomu musíme mít v ležáckých sklepích dostatečnou kapacitu,“ uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek k důvodům poslední investice.

Firmy spolupracují již delší dobu a například předloni strojírny dodaly do Humpolce 24 kusů ležáckých tanků. K tradičnímu způsobu výroby českého piva patří i oddělené hlavní kvašení a zrání ve sklepích.

Podle Mikuláška tak pivovar jde opačným směrem než mnohé velké firmy ve světě, které se snaží výrobu piva spíše zjednodušovat. Samotná částka dvacet milionů bude směřovat jednak do stavebních prací a za druhé do technologií. „Chceme to stihnout do do jara příštího roku a začátku hlavní sezony,“ podotkl.

Výstav pivovaru Bernard do letošního září dosáhl téměř 230 tisíc hektolitrů. Meziroční nárůst činí patnáct procent

Celý pivní trh v Česku klesl do srpna podle propočtu svazu pivovarů o dvě procenta. Bernard ale hlásí opačný trend. Do září mu stoupl výstav meziročně o 15 procent na téměř 230 tisíc hektolitrů. Do konce roku tak nejspíše překoná loňských rekordních 265 tisíc hektolitrů.

I přes pravidelný nárůst a překročení hranice 200 tisíc hektolitrů za rok, která znamená vyšší spotřební daň, se ale Bernard považuje za menší pivovar. Jeho podíl na trhu totiž činí zhruba jeden a půl procenta.