Bernard začne dodávat kvasnice minipivovarům

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard

Tuzemských minipivovarům začne dodávat kvasnice, které jsou jednou ze základních surovin pro výrobu jejich piva, humplecký pivovar Bernard. Nahradí tak v dodávkách jedničku na tuzemském trhu, plzeňský Prazdroj, který prodej kvasnic menším průmyslovým pivovarům i minipivovarům nyní přestal prodávat.

„Domluvili jsme se s pivovarem Bernard, že budou dodávat kvasnice, suroviny i analytické rozbory. Dodávky kvasnic od Prazdroje nahradí v plném množství a bude je minipivovarům prodávat i levněji,“ řekl E15 prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Dohodu s Bernardem ladil svaz o víkendu, tento týden by ji měly obě strany podepsat.

Vlastní kvasnice si pěstuje a vyrábí většina hlavních pivovarů na trhu. Některé menší průmyslové pivovary a zejména malé minipivovary kvůli nákladné výrobě kvasnice nakupují. V minulosti už prodej kvasnice menším tuzemským pivovarů ukončil Heineken, neprodává je ani dvojka na trh Staropramen.

„Pokud vím, v Prazdroji změnili kmen kvasnic a oficiálně si nepřejí, aby se jejich kvasnice, do kterých investují peníze, toulaly po světě,“ podotkl Šuráň. Oficiální důvod tohoto kroku Prazdroj neuvedl, pouze oznámil, že s prodejem kvasnic končí.