Bernard zvedl za pololetí výstav piva o 4,1 procenta

Stanislav Bernard

Stanislav Bernard Zdroj: Pivovar Bernard

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard uvařil v letošním prvním pololetí 101 475 hektolitrů piva, ve srovnání se stejným obdobím před rokem o 4,1 procenta více. Stotisícová hranice prodaného piva byla během prvních šesti měsíců roku překročena poprvé v historii pivovaru, sdělil dnes mluvčí podniku Zdeněk Mikulášek.

K dobrému výsledku přispělo pěkné počasí v minulých dvou měsících. Podle mluvčího pomáhá také to, že lidé preferují zajímavé druhy piv. Bernard přičítá vzrůstající výstav kvalitě svého nepasterizovaného piva, k jehož výrobě používá pivovar vlastní suroviny - slad, vodu i kvasniční kulturu. „Sladovna Bernard v Rajhradě je jedním z mála výrobců tradičního humnového sladu,“ uvedl mluvčí. V červnu pivovar expedoval 23 779 hektolitrů piva, což byl dosud jeho nejvyšší měsíční prodej. Za hranice se vozí kolem 15 procent produkce, nejvíc na Slovensko.

V minulém roce pivovar uvařil 204 474 hektolitrů nápojů. Za posledních pět let se produkce piva Bernard zvýšila o 47,5 procenta. V nejbližších dvou letech chystá pivovar investice za 65 milionů korun, a to i kvůli stoupajícímu výstavu. Během letoška bude posíleno chlazení a sanitační stanice pro čištění stáčíren lahví, sudů a přetlačných tanků. V plánu je dále vybudování sil na slad a sladovnický ječmen ve sladovně v Rajhradě. Připravuje se také posílení zdrojů vody a rozšíření kapacity tanků. Pivovar loni vykázal čistý zisk 46 milionů korun. Tržby za pivo činily 356 milionů korun.