BHP chce rozvíjet nové ropné pole, mělo by být jedním z největších

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tsuda via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Těžařská společnost BHP Billiton schválila investici 2,2 miliardy dolarů (55,6 miliardy korun) do druhé fáze rozvoje ropného pole Mad Dog v Mexickém zálivu. Odstranila tak další překážku v rozvoji jednoho z největších nových projektů na moři v odvětví. BHP provozuje pole s firmami BP a Union Oil Company of California, divizí Chevronu.

BP má v poli hlavní podíl, 60,5 procenta, BHP pak patří 23,9 procenta. BP schválila rozvoj v projektu v celkové výši devět miliard dolarů loni v prosinci. Se zahájením prací však musí počkat i na schválení svými partnery. Divize Chevronu ještě investici neschválila, upozornil Financial Times.

Druhá fáze počítá s výstavbou plovoucí ropné plošiny s kapacitou těžby 140 tisíc barelů denně. Těžba by měla začít v roce 2021. Rozvoj pole je považován za test ochoty ropných firem obnovit investice po prudkém poklesu cen ropy od roku 2014.

Prezident ropných operací BHP Billiton Steve Pastor upozornil, že druhá fáze Mag Dog je jedním z největších objevených a nerozvinutých zdrojů v Mexickém zálivu. Podle něj nabízí atraktivní investiční příležitost pro BHP a je v souladu se strategickým cílem firmy. BHP se rozhodla ve svém růstu nadále zaměřit hlavně na investice do mědi a ropy, uvedla agentura Reuters.

Náklady na projekt byly od prvního představení projektu sníženy o polovinu. To je příkladem zlepšení efektivnosti v ropném sektoru za poslední dva roky, díky kterému mohly klesnout náklady.

Vše o ropě čtěte zde >>>