Britové provedou největší investici do evropského chemického sektoru za celé generace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Britská petrochemická společnost Ineos vloží 2,7 miliardy eur (70,4 miliard korun) do vybudování dvou petrochemických závodů v severozápadní Evropě. Bude to největší investice, jakou kdy firma uskutečnila, a největší investice do evropského chemického sektoru za celé generace, píše list Financial Times.

Společnost chce v Evropě vybudovat závody na výrobu propylénu a etylénu. Oba budou zpracovávat levný plyn těžený z břidlic, který bude Ineon dovážet ze Spojených států. K lokalitám, které připadají v úvahu, patří Belgie a Německo. Obě zařízení mají být vybudována během čtyř let.

Ineon už z USA plyn dováží do svých závodů ve Skotsku a v Norsku. Díky značné nabídce je plyn z břidlic v USA relativně levný, v porovnání s Británií je jeho cena na americkém trhu zhruba poloviční.

Společnost Ineos před 20 lety založil a v jejím čele stojí miliardář Jim Ratcliffe, který je podle žebříčku Sunday Times nejbohatším člověkem Spojeného království. Jeho majetek převyšuje 21 miliard liber (asi 620 miliard korun).