Britové spustili největší větrnou elektrárnu na moři

London Array

London Array Zdroj: e.on

Britský premiér David Cameron se zúčastnil slavnostního zprovoznění větrné farmy London Array. Zařízení, které leží v ústí řeky Temže, je ve světovém měřítku největší větrnou elektrárnou na moři. Farmu se 175 turbínami vlastní firmy DONG Energy, Masdar a E.ON a její výrobní kapacita činí 630 megawattů.

Elektrárna je v provozu sice už od dubna, až dnes byl však její provoz zahájen oficiálně. Kromě Camerona se ceremoniálu zúčastnil i ministr pro energetiku a klimatické změny Greg Barker.

Farma London Array je v energetice prvním velkým ekologickým projektem od nástupu Camerona do úřadu v roce 2010. Její spuštění je považováno za významný politický krok vzhledem k tomu, že někteří poslanci z řad konzervativců mají k projektům obnovitelných zdrojů energie odpor.

London Array sesadila z pozice největší větrné elektrárny na otevřeném moři projekt Greater Gabbard firem SSE a RWE na východním pobřeží Anglie. Jeho kapacita je 500 megawattů.

Celková kapacita britských větrných elektráren na moři je v současnosti tři gigawatty. Do konce desetiletí plánuje země další projekty o celkové kapacitě 15 gigawattů.