Britská BP se dohodla s Čínou na dodávkách plynu za 20 miliard dolarů

Šéf BP, Bod Dudley

Šéf BP, Bod Dudley Zdroj: ctk

Britská společnost BP dodá Číně během dvaceti let zkapalněný zemní plyn v celkové hodnotě kolem 20 miliard dolarů, což je 405 miliard korun. Podle šéfa BP Boba Dudleyho by měla britská firma dohodu podepsat ještě dnes se státní čínskou energetickou společností China National Offshore Oil Corporation.

Dohoda předpokládá dodávky LNG v objemu nejméně 1,5 milionu tun ročně. BP bude zřejmě stlačený plyn dodávat ze své americké továrny v texaském Freeportu; odtud bude moci od roku 2018 vyvážet tři miliony tun ročně. Čína tak potvrzuje svou pozici budoucího klíčového odběratele LNG z USA. Druhá největší ekonomika světa se zřejmě stane jedním z největších příjemců levného amerického plynu. Ten bude v příštích letech proudit plynovody do zkapalňovacích závodů a pak do terminálů kolem pobřeží Mexického zálivu, odkud se bude dostávat v tankerech na zahraniční trhy.

Nejsou první

China National Offshore Oil Corporation CNOOC už loni podepsala dohodu o dodávkách LNG s britskou BG Group, která bude do Číny vyvážet plyn ze svých závodů v USA a Austrálii. Cena plynu v této dohodě se bude odvozovat jak od ceny plynu na americkém trhu, tak od ceny ropy. Podobnou strukturu ceny bude mít podle zdrojů i dohoda s BP. Ta už dodává CNOOC plyn ze svého indonéského závodu.

V květnu Čína uzavřela přelomovou dohodu o dodávkách plynu s Ruskem. Do Číny má v jejím rámci proudit plynovody po 30 let surovina za celkem 400 miliard dolarů.