Britský Rolls-Royce prý uplácel, aby získal kontrakt v Brazílii

Ropná plošina brazilské firmy Petrobras

Ropná plošina brazilské firmy Petrobras Zdroj: Petrobras

Britská strojírenská skupina Rolls-Royce se zapojila do rozsáhlého korupčního skandálu v brazilské státní ropné společnosti Petrobras. S odvoláním na bývalého vysokého činitele Petrobrasu to napsal finanční list Financial Times. Rolls-Royce, který vyrábí plynové turbíny pro ropné plošiny Petrobrasu, údajně dával úplatky, aby získal kontrakt v hodnotě 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč).

Dlouholetý pracovník Petrobrasu Pedro Barusco policii řekl, že od Rolls-Royce osobně převzal nejméně 200 tisíc dolarů. Byla to prý jen část peněz, které v úplatcích obdržela skupina politiků a vedoucích pracovníků v brazilské skupině, tvrdí Barusco.

Ten se stal jedním z nejdůležitějších zdrojů informací v největším korupčním skandálu Brazílie, napsal list. Stovky dokumentů, které obsahují i jeho přiznání, zveřejnila tento měsíc brazilská justice.

Rolls-Royce v reakci na tato tvrzení uvedl, že netoleruje žádné nezákonné počínání. O tvrzeních v článku listu Financial Times se ale konkrétně nezmínil, napsala agentura Reuters.

Obvinění čelí firmy z Nizozemska i Singapuru

Rolls-Royce je dosud posledním zahraničním podnikem, který se údajně do korupčního skandálu kolem Petrobrasu zapletl. Brazilské úřady již vyšetřují obvinění z korupce vůči společnosti SBM Offshore, dodavateli služeb pro ropný a plynárenský průmysl se sídlem v Nizozemsku. Obvinění čelí také divize dvou singapurských společností spolu s třemi brazilskými loďaři a velkými japonskými akcionáři.

Korupce může zasáhnout i vládu

Korupční systém, který podle některých tvrzení fungoval přes deset let, by mohl zasáhnout také vládu prezidentky Dilmy Rousseffové a znamenat finanční problémy pro Petrobras, který je nejvýznamnější brazilskou společností.