Bruegel: Nové naleziště plynu v egyptských vodách může změnit Blízký východ

LNG terminál, ilustrační foto

LNG terminál, ilustrační foto Zdroj: Total

Naleziště zemního plynu Zohr v egyptských výsostných vodách z konce září je dalším v řadě objevů v oblasti východního Středomoří. Už v letech 2009 a 2011 se tu objevila pole Tamar, Leviathan a Aphrodite v izraelských a kyperských vodách. Dohromady by v nich mělo být kolem bilionu kubických metrů plynu. To je zhruba třetina největšího evropského naleziště Groningen u nizozemského pobřeží.

Podle ekonomického think-tanku Bruegel tyto objevy otevírají nové možnosti spolupráce v regionu a s ní i šanci na větší ekonomickou a politickou stabilitu.

Naleziště Zohr by při rozvoji těžby sloužilo primárně domácí spotřebě, protože místní produkce v poslední době rapidně klesá. V tomto roce musel Egypt začít dovážet zemní plyn ve zkapalněné podobě.

Země má v současnosti dva nevyužité terminály pro vývoz zkapalněného zemního plynu, které by s novým nalezištěm mohl začít opět v příštím desetiletí využívat. Egyptské ložisko Zohr je od izraelského a kyperského vzdálené zhruba sto kilometrů.

Mapa nových nalezišťMapa nových nalezišť | bruegel.orgMapa nově objevených nalezišť

Pro Egypt, Izrael a Kypr by proto byla výhodná spolupráce při jejich rozvoji. Kypr i Izrael by mohl využít egyptské terminály na zkapalňování zemního plynu. Egypt by tak mohl vytvořit nové regionální energetické centrum, pokud by se spoluprací souhlasil.

Pro arabskou republiku by přinesla výnosy z poplatků za využívání infrastruktury, Izrael a Kypr by zase nemusely řešit nákladnou a nejistou výstavbu vlastních terminálů. Z nových exportů by profitovaly i státy Evropské unie, které se chtějí postupně zbavovat silné energetické závislosti na Rusku. Otázkou ovšem zůstává, jak by na takovou kooperaci pohlížela veřejnost v Egyptě a Izraeli.

V kyperském případě je nález ložiska jedním z motorů současného smiřování turecké a řecké části ostrova. Analytici doufají, že vzájemně prospěšná spolupráce může přinést novou ekonomickou a politickou stabilitu v celém regionu.