Bude nový atomový zákon. Současný je zastaralý, tvrdí úřad pro jadernou bezpečnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kconnors, Morguefile.com

Přesnější technické požadavky a procesní pravidla pro spouštění nových jaderných elektráren a pro jejich provoz chystá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Navrhuje velkou novelu atomového zákona. Normu z roku 1997, která platí nyní, považuje za zastaralou.

„Nový atomový zákon napomůže státní správě daleko efektivněji usměrňovat kroky při výstavbě, uvádění do provozu a provozu nových bloků jaderných elektráren,“ uvádí SÚJB v důvodové zprávě k návrhu zákona. Návrh také podle úřadu zavádí do legislativy některé evropské požadavky, které sice už provozovatel českých jaderných elektráren ČEZ plní, dosud ale neměly oporu v zákoně.

Návrh zákona také dává postup při řešení radiačních nehod do souladu s obecnými zákony o krizových situacích, které vznikly až po sepsání nyní platné normy. V této oblasti se návrh SÚJB snaží do zákona zapracovat i zkušenosti z prováděných havarijních cvičení.

Nově se snaží také řešit zacházení s jaderným materiálem, který by mohl představovat bezpečnostní hrozbu. „Evidentní je zejména potřeba zcela nově upravit situaci nalezených a zachycených jaderných materiálů, včetně systému jejich dočasného uložení,“ uvádí SÚJB.