Budíček pro banky. Bez úvěrů pro zbrojní výrobu v Evropě se Rusko nezastaví

Evropská investiční banka nadále deklaruje zbrojní výrobu jako obtížně financovatelné odvětví.

Evropská investiční banka nadále deklaruje zbrojní výrobu jako obtížně financovatelné odvětví. Zdroj: Blesk.cz - Tomáš Polák

Ukrajinská armáda akutně potřebuje dva a půl milionu kusů dělostřelecké munice ročně. EU do konce března dodá jen 500 tisíc kusů.
Colt CZ vybuduje na Ukrajině závod na výrobu ručních palných zbraní.
3
Fotogalerie
Článek ze speciálu
Dva roky války na Ukrajině

Ani dva roky rozsáhlé války na Ukrajině nezměnily pohled soukromých finančních domů v Evropské unii a také Evropské investiční banky na zbrojní firmy. Přestože výrobci munice, řízených střel, dronů i nesmrtící techniky od dopravních prostředků po radary vykazují mimořádné zisky, nadále jen obtížně získávají úvěry, a dokonce i přístup k běžnému platebnímu styku. Navzdory bezprecedentní ruské agresi převládá v centrálách bank názor, že obranný průmysl je „špinavý byznys“ jak eticky, tak vůči životnímu prostředí. Dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu přitom váznou, EU neplní své sliby.

Na finanční sektor už delší dobu tlačí vlády řady zemí včetně Česka, Polska nebo Pobaltí, tento měsíc se přidal i šéf Evropské rady Charles Michel. Banky podle něj musejí mnohem více a pružněji investovat do důležitých obranných projektů. „Mír uvnitř našich hranic EU nestačí k tomu, aby zaručil mír za našimi hranicemi. Obrana je pilířem evropské suverenity, musíme jednat rychle a rozhodně,“ prohlásil Michel na zasedání Evropské investiční banky (EIB).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!