České firmy začnou chrlit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu. EU ale ve výrobě nábojů dál kulhá

Dvě velké české zbrojovky, které vyrábějí velkorážovou munici, zvýší ke druhému výročí ruské invaze výrobu desetkrát až dvanáctkrát,“ říká poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Na snímku ukrajinské dělostřelectvo u Bachmutu (23.4.2023).

Dvě velké české zbrojovky, které vyrábějí velkorážovou munici, zvýší ke druhému výročí ruské invaze výrobu desetkrát až dvanáctkrát,“ říká poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Na snímku ukrajinské dělostřelectvo u Bachmutu (23.4.2023). Zdroj: Reuters

Článek ze speciálu
Dva roky války na Ukrajině

Po dvou letech od začátku invaze Ruska na Ukrajinu se Evropa chystá na výrobu dělostřeleckých nábojů ve velkém. Poptávka napadené země je nadále obrovská, nedostatek střeliva spolu se systémy protivzdušné obrany komplikuje operace Ukrajinců. Evropské země ale už téměř vyprázdnily své arzenály. Samy mají munice do děl jednotné ráže NATO 155 milimetrů málo.       

Masivní rozjezd linek na starém kontinentě naráží na nízkou dostupnost základních surovin. Jsou to především střelné prachy pro výrobu takzvaných samospalitelných hnacích náplní, které se vkládají do hlavní děl za granáty.

Předním evropským hráčům, slovenské firmě MSM Group ze zbrojařského uskupení Michala Strnada, a jedinému ryze českému výrobci dělostřeleckých nábojů STV Group, se v uplynulých měsících podařilo překonat některé administrativní bariéry. Byly mimo jiné spojené s výstavbou nových hal. Obě společnosti už také nabraly a nadále nabírají další zaměstnance.

„Dvě velké české zbrojovky, které vyrábějí velkorážovou munici, za poslední dva roky zvýšily ke druhému výročí ruské invaze výrobu desetkrát až dvanáctkrát. To je důležité, trend je jasný,“ říká poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

CSG a STV dál posilují kapacity

České nebo českými podnikateli ovládané muničky nehodlají nijak zaostávat za největšími evropskými koncerny. STV plánuje už letos vyrobit 120 tisíc kusů velkorážových nábojů, tedy dvojnásobně více oproti loňskému roku. O sto procent naroste produkce také v MSM.

Oproti tomu francouzsko-německá firma KNDS teprve chystá nový provoz v Belgii s kapacitou 30 tisíc kusů dělostřelecké munice ročně. Dva roky ale potrvá jen instalace strojů. Německý kancléř Olaf Scholz pak tento měsíc položil základní kámen nové továrny společnosti Rheinmetall, která má chrlit 200 tisíc kusů nábojů ročně.

„Do výroby munice jsme za poslední dva roky investovali vyšší řády stovek milionů korun, v následujících dvou letech pak vynaložíme přes jednu miliardu,“ řekl e15 obchodní ředitel STV Group Jan Děcký. Dodal, že loni zahájila provoz nová automatizovaná linka na plnění střeliva, kterou skupina Martina Drdy objednala už před začátkem války na Ukrajině.

Ukrajinští dělostřelci (Mykolajivská oblast, 13.8.2023)Ukrajinští dělostřelci (Mykolajivská oblast, 13.8.2023)|Reuters

STV se rozšířila o stovku nových pracovníků, dalších více než 150 hodlá nabrat letos. Podle Děckého nalézají uplatnění nejen v muničních provozech, ale i v divizi opravující těžkou bojovou techniku.

Drdovo podnikání se v těchto oblastech kryje se Strnadovou Czechoslovak Group (CSG), která před časem ovládla slovenskou MSM Group. V objemech výroby dělostřeleckých nábojů a další munice se řadí k Rheinmetallu, francouzskému konglomerátu Nexter nebo švédské továrně společnosti Nammo.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat