Buffett rozšíří impérium o elektrárny v Las Vegas

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Portfolio proslulého investora Warrenna Buffetta se opět zvětší. Nově ovládne elektrárenskou společnost z Las Vegas. Společnost NV Energy minulý měsíc oznámila, že urychlí odstavování uhelných elektráren. Místo nich začne rychleji budovat elektrárny na zemní plyn a obnovitelné zdroje energie.

V uplynulých letech si Warren Buffett často stěžoval na nedostatek atraktivních akvizic. Berkshire Hathaway má k dispozici miliardy a hledá kam je dobře investovat. Buffetův konglomerát se stále zvětšuje a tak je stále těžší najít dostatečně velké a dostatečně atraktivní společnosti, jejichž převzetí by smysluplně pomohlo k růstu společnosti Berkshire. Uvedl to list Wall Street Journal. Buffetovi, který již v energetice investoval do solárních polí se však v tomto týdnu povedl další gigantický nákup.

Obrovský obchod připravila v minulých dnech dceřinná společnost Berkshire Hathaway, MidAmerican Energy. Ta oznámila, že koupí veřejně obchodovanou energetickou společnost - plynárny NV Energie. Za nevadskou společnost zaplatí 5,6 miliardy dolarů a tak se jedná o největší obchod v historii firmy.

NV Energie dodává elektřinu pro Las Vegas a jeho kasina. NV Energy v Las Vegas i sídlí a poskytuje služby pro zhruba 2,4 milionu lidí ve státě Nevada. „Nevada je z historického hlediska oblastí se slušně rychlým růstem,“ řekl podle agentury Reuters analytik Steve Check z poradenské společnosti Check Capital Management. „Jsem si jist, že to pro Berkshire bude další dobrá a bezpečná investice,“ dodal.

Buffet manažery svých dceřinných společností dlouhodobě velmi chválí. „V roce 2012 se dceřinným firmám velmi dařililo a proinvestovali 2,3 miliardy dolarů. Nové společnosti se pak úspěšně propojily s našimi stávajícími podniky,“ uvedl Buffett v dopise adresovaném manažerům. Buffettově říši se daří i letos.

Zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway v prvním čtvrtletí vzrostl o 51 procent na 4,89 miliardy dolarů (95,7 miliardy korun). K růstu nejvíce přispěly pojišťovací aktivity a zvýšení hodnoty investic.

Buffettova firma vlastní téměř 80 dceřiných společností z mnoha oblastí. Kromě pojišťovnictví jsou to třeba výroba nábytku, oděvů, klenotů, cukrovinek, potravin a chemikálií. Má rovněž významné investice ve firmách Coca-Cola, Wells Fargo a IBM.