Bulhaři prověří Eurohold, který chce koupit bulharská aktiva ČEZ

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

ČEZ
2
Fotogalerie

Bulharské kontrolní orgány prověří finanční situaci firmy Eurohold, která chce koupit bulharská aktiva české firmy ČEZ. S odkazem na bulharské úřady o tom informovala agentura Reuters. Bulharská finanční skupina zahájila s českou firmou exkluzivní jednání o prodeji minulý týden.

„Distributoři energií tvoří součást evropské strategické infrastruktury a mají přímou vazbu na národní bezpečnost,“ zdůvodnil krok bulharský úřad pro finanční kontrolu ve svém sdělení. Dodal, že prověří všechny firmy, které tvoří skupinu Eurohold, jež podniká v oblasti pojištění a správy aktiv.

ČEZ od loňského prosince vedl jednání o prodeji svých aktiv v Bulharsku paralelně s firmami India Power a Inercom. S Inercomem loni v únoru podepsal smlouvu o prodeji, začátkem dubna ji však česká energetická firma ukončila s odůvodněním, že ji zmařil bulharský stát. Závaznou nabídku na koupi bulharských aktiv ČEZ mezitím podal Eurohold.

Do balíku prodávaných firem patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČEZ, který je ve většinovém vlastnictví českého státu a je největší tuzemskou energetickou firmou, vede také arbitrážní řízení s bulharskou vládou. Požaduje po ní stovky milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi.

Na bulharský trh vstoupil ČEZ ke konci roku 2004. V současnosti jeho bulharská distribuční společnost dodává elektřinu více než třem milionům z celkem 7,1 milionu obyvatel Bulharska. Bulharsko patří k jednomu z nejchudších států v Evropské unii a náklady na energie jsou v zemi citlivým politickým tématem, připomněla agentura Reuters.