Bulhaři si vyjednali čtyřicetiprocentní slevu na ruský plyn

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Rusko bude do Bulharska dodávat zemní plyn o čtyřicet procent levněji. Nový tarif má zpětně platit od srpna loňského roku.

Bulharsko ruskými dodávkami pokrývá 80 procent své spotřeby plynu a je poslední z osmi východoevropských zemí, které se na snížení ceny dohodly. Premiér Bojko Borisov řekl, že Bulharsko si z těchto osmi zemí dojednalo nejvýraznější snížení ceny.

Nová cena bude zpětně platit od loňského srpna, oznámil Borisov. Bulharsko z Ruska na základě dlouhodobé smlouvy, která platí do konce roku 2022, ročně odebírá 2,9 miliardy metrů krychlových zemního plynu.

Sofia se snaží závislost na ruských dodávkách zemního plynu snížit. Loni poprvé odebrala 500 milionů metrů krychlových od dalších dodavatelů, většinou šlo o zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států.

Bulharsku začne dodávat jednu miliardu metrů krychlových zemního plynu ročně Ázerbájdžán. Umožní to takzvaný jižní koridor, který má být letos dokončen. Tuto soustavu plynovodů, jíž bude proudit kaspický plyn do Evropy, iniciovala Evropská komise. Chce tak snížit energetickou závislost na Rusku.