Zelený kapitalismus. Světem se valí vlna odpovědných investic

Smart Forest City

Smart Forest City Zdroj: Stefano Boeri

Smart Forest City
Smart Forest City
Smart Forest City
Smart Forest City
Smart Forest City
7
Fotogalerie

Avokádo je nové uhlí. Tak by se zjednodušeně dal popsat aktuální trend, který spočívá v příklonu investorů ke společensky odpovědnému investování známému pod zkratkou ESG znamenající „environmental, social and governance“. Omezují se proto peníze, které jdou do firem těžících a spalujících uhlí, a naopak míří do zelené energie.

Důsledkem jsou rekordní přílivy peněz do fondů. Konkrétně třeba v USA minulý rok přiteklo podle dat poradenské firmy Morningstar do fondů zaměřených na udržitelný rozvoj rekordních 20,6 miliardy dolarů. O rok dříve to bylo jen 5,5 miliardy dolarů.

Podobný trend je patrný rovněž v Evropě. Zde loni přiteklo do fondů ESG téměř 120 miliard eur, což je více než dvojnásobek sumy, kterou investoři vložili do těchto fondů o rok dříve.

Graf investic do evropských fondů společensky odpovědného investování zvaných ESG (v miliardách eur)Graf investic do evropských fondů společensky odpovědného investování zvaných ESG (v miliardách eur)|Bloomberg, Morningstar

 

„Přítoky peněz jsou nejlepším důkazem o skutečném zájmu o ESG. Například fond Fidelity – Sustainable Water & Waste dosáhl výše aktiv jedné miliardy dolarů během pouhých dvanácti měsíců od založení,“ komentuje pro deník E15 sales expertka investiční společnosti Fidelity International Eva Miklášová.

„Nové fondy potřebují zhruba okolo tří let, aby přilákaly tak vysoké prostředky. Některé z nich se na hranici jedné miliardy dolarů ani nedostanou,“ dodala.

Klienti jednoduše chtějí, aby manažeři fondů dbali na klimatické otázky, což se už setkává s odezvou. Investiční firmy na celém světě včetně kolosů jako BlackRock nebo Amundi této rychle rostoucí poptávce po ESG fondech vycházejí vstříc. Konkrétně šéf BlackRock Larry Fink uvedl, že firma zohlední ochranu životního prostředí při výběru investic.

„Firmy a investoři začali vnímat, že dlouhodobá konkurenční výhoda plyne ze souladu s ESG faktory,“ říká produktový manažer ČSOB Asset Management Václav Lepič. „Čím více jsou firmy řízeny podle principů udržitelného rozvoje, sociální zodpovědnosti a nejlepších příkladů z corporate governance, tím lépe splňují svou roli v ekonomice,“ míní.

Trend jde navíc napříč celou investiční komunitou včetně hedgeových fondů, které patří mezi nejotrlejší investory. Lídrem v hedgeových fondech je nejúspěšnější hedgeový manažer za uplynulý rok Chris Hohn, který tlačí firmy ve svém portfoliu ke snižování emisí.

„Na konferenci o wealth managementu neboli správě majetku v Londýně se polovina debat ubírala tímto směrem,“ popisuje náladu trhu portfoliomanažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Příkladem změny myšlení ostrých manažerů je i to, že londýnská společnost Algebris vysází 25 tisíc eukalyptů, mangovníků, pomerančovníků nebo například avokádovníků v Tanzanii, aby vykompenzovala vlastní uhlíkovou stopu.

Ostatně ESG je tématem dokonce i pro centrální banky. Například Evropská centrální banka uvažuje o upřednostnění investic podle ESG. A vlastní je rovněž Česká národní banka. „Máme v portfoliu rovněž ESG dluhopisy. Tyto dluhopisy propaguje například ECB. Kolegyně Lagardeová říká, že kdo má ESG, tak je dobrý. Když dobře vynášejí, proč je nemít,“ prohlásil v lednovém rozhovoru pro deník E15 člen bankovní rady ČNB Aleš Michl.

Na českém trhu je nicméně zájem ve srovnání se zahraničím vlažný. „Zájem investorů postupně roste, ale rozhodně to, alespoň zatím, není v České republice vyloženě masovou záležitostí,“ uvádí ředitel Erste Asset Management ČR Martin Řezáč s tím, že téma je bližší spíše mladší generaci.

Stejně se vyjadřují i další experti. „Zájem Čechů o investice podle ESG je sice zatím malý, ale postupně rostoucí. Ještě přede dvěma lety nebylo téma ESG nebo udržitelnosti v investicích nijak žhavé, nyní už začíná rezonovat nejenom mezi investičními profesionály, ale i mezi drobnými investory,“ upozorňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR.

Stejně se vyjadřují i další experti. „Zájem českých investorů o investice podle ESG je sice zatím malý, ale postupně rostoucí,“ upozorňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR. „Ještě před dvěma lety nebylo téma ESG nebo udržitelnosti v investicích nijak žhavé, nyní už začíná rezonovat nejenom mezi investičními profesionály, ale i mezi drobnými investory,“ dodala.

 

Co je ESG investování?

Zkratka ESG vychází z anglických slov environmental, social a corporate governance. Jde tedy o sociálně odpovědné investování, které se stává mezi investičními společnostmi, hedgeovými fondy či správci majetku velkým hitem. Problém ovšem je, že neexistuje jednoznačná definice, které investice jsou ještě „zelené a sociální“ a které už nikoliv. Podle ESG se může investovat do společností, které kladou důraz na ekologické, sociální a etické podnikání a udržitelný ekonomický vývoj. Příkladem tak může být například fond zaměřený na správu vodních zdrojů. „Rozhodně tedy v ESG portfoliích nenajdete firmy, které se věnují produkci tabáku a obchodu s ním, zabývají se těžbou uhlí a znečišťují životní prostředí nebo byly usvědčeny z korupce,“ říká ředitel Erste Asset Management ČR Martin Řezáč.