Bulhaři začnou montovat česká letadla Skyleader z Jihlavanu

Letoun Skyleader 600 od firmy Jihlavan airplanes

Letoun Skyleader 600 od firmy Jihlavan airplanes Zdroj: Jihlavan airplanes

Letoun Skyleader 600 od firmy Jihlavan airplanes
Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájil 24. června třídenní návštěvu kraje Vysočina. Na snímku je prezident (druhý zprava) v leteckém závodu Jihlavan Aeroplanes. Podnikem ho provázel předseda představenstva firmy Igor Stratil (vpravo) .
Letoun Skyleader 600 od firmy Jihlavan airplanes
3
Fotogalerie
Sportovní letadla českého výrobce Jihlavan Airplanes se vůbec poprvé v historii firmy začnou montovat také v zahraničí. Dostavbu dvoumístného modelu Skyleader 600 zajistí v továrně poblíž Sofie nový bulharský distributor Aircraft Construction Service. Spolupráce s touto společností umožní Jihlavanu proniknout na nové trhy v jižní a východní Evropě.

„Jedná se o spolupráci s novým distributorem, který má možnost dostavovat náš model Skyleader 600 a nabízet ho na území Bulharska, Rumunska, Řecka a Polska,“ vysvětlil pro E15.cz prodejní manažer Jihlavanu Pavel Toman.

Jihlavan odhaduje roční produkci v Bulharsku na deset letadel, což je z hlediska celkové výroby podniku vysoké číslo. Loni závod v Jihlavě vyrobil dohromady 30 strojů. Cena jednoho modelu Skyleader 600 se pohybuje mezi 95 tisíci až 160 tisíci eur (přes 4,3 milionu korun) v závislosti na tom, jestli má letoun analogové nebo digitální kontrolní systémy.

Jihlavský výrobce umožnil montáž svých letounů jiné společnosti vůbec poprvé. „Firma, která se dostavbou bude zabývat, nás přesvědčila o profesionálním přístupu, vybavení a zkušenosti v oboru,“ zdůvodnil Pavel Toman výběr firmy Aircraft Construction Service.

Bulhaři budou české ultralighty montovat ve vojenské továrně Terem Letetz u hlavního města země Sofie. Podle prodejního manažera jde o certifikovanou montovnu pro převážně rekreační letadla.

Jihlavan Airplanes kromě ulralehkých letounů Skyleader vyrábí ještě letecké simulátory a třeba i dveře pro velká letadla Airbus A320. Odběratele má hlavně v Evropě, ale také v Jižní Koreji, Spojených státech, Austrálii a v Africe. Kvůli chybějící certifikaci je pro něj však zatím uzavřen čínský trh.

Podnik zaměstnává kolem 80 lidí. Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky v roce 2013 utržil přes 51 milionů korun a vykázal čistý zisk 99 tisíc. Stoprocentním vlastníkem Jihlavanu Airplanes je ústecká firma Skyleader.