Byznysový hit: střívka pro párky

střívka

střívka Zdroj: E15

Ačkoli jsou pro veřejnost neznámými firmami, s jejich výrobky se potkává průměrný obyvatel téměř každý den. Řeč je o výrobcích potravinářských střívek pro párky, salámy či paštiky. V Česku se v tomto byznyse – který se během krize ukázal celosvětově velmi výnosným – točí miliardy. Závody na střívka totiž v Česku vlastní světoví giganti v tomto oboru, španělská firma Viscofan a skotské Devro.

Českobudějovický Viscofan loni dosáhl tržeb 4,6 miliardy korun a čistého zisku 449 milionů. Letos očekává stejné tržby, zisk však stoupne více než o polovinu. „Očekáváme, že letos dosáhneme nejlepšího výsledku v historii českého Viscofanu, odhadujeme ho někde kolem 700 až 750 milionů korun,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Miloslav Kamiš, generální ředitel Viscofanu CZ. Tržby Viscofanu stouply od roku 2009 téměř na trojnásobek.

Za nárůstem stojí nejen stále se zvyšující výroba střívek, ale i fakt, že pod českobudějovický závod přešel obchod či distribuce celého holdingu, takže nyní česká pobočka vyváží a účtuje zboží do 130 zemí světa.

Akcie výrobců střívekAkcie výrobců střívek | E15

Loni se dařilo i dalšímu z větších výrobců potravinářských střívek, jilemnické společnosti Devro ze stejnojmenné skupiny sídlící ve Skotsku. Její tržby loni stouply o desetinu na 2,24 miliardy korun a čistý zisk dokonce o čtvrtinu na 761 milionů. „Úspěšné rozšíření kapacity výroby jedlých kolagenních střev, dokončené v druhé polovině roku 2010, zlepšilo schopnost společnosti reagovat na růst poptávky,“ uvedl jednatel a ředitel společnosti Michal Štoček ve výroční zprávě firmy.

Přínosem pak byl i vyšší export do ciziny včetně zámořských zemí. Odhady pro letošní rok firma zatím nezveřejnila. Ve Viscofanu je letošní meziroční zvýšení zisku podle Kamiše způsobeno vyšší efektivitou výroby. K tomu mimo jiné přispělo i loňské převedení části výroby do levnějšího sesterského závodu v Srbsku. „I když jsme odvezli část výroby, firma obratově poklesla meziročně jen o 1,4 procenta. To, co jsme převedli do Srbska, jsme nahradili jinými typy výroby. A co je zásadní, hrubý provozní zisk firmy meziročně vzrostl o 36 procent,“ podotkl Kamiš.

Štikou českého byznysu je výrobce supermoderních mikroskopů

Areál společnosti Viscofan voní po salámu

Střívka jdou na dračku

Střívkařskému byznysu se velmi daří, jak Devro, tak Viscofan dosáhly i za krize slušných nárůstů tržních cen akcií – spotřeba uzenin totiž díky rozvojovým zemím roste. Od roku 2006 se ceny akcií obou podniků ztrojnásobily.