Caterpillar snižuje odhad tržeb a chce šetřit. Propustit může 10 tisíc lidí

Důlní vůz Caterpillar

Důlní vůz Caterpillar Zdroj: CC BY 2.0: Roy Luck

Americká strojírenská společnost Caterpillar by do roku 2018 mohla zrušit až deset tisíc pracovních míst, což odpovídá asi devíti procentům její celkové pracovní síly. Firma zároveň zhoršila výhled pro letošní rok, což vedlo k výraznému poklesu ceny jejích akcií. Caterpillar je předním světovým výrobcem těžkých stavebních a těžebních strojů.

Caterpillar hodlá už do konce příštího roku zrušit čtyři až pět tisíc pracovních míst. Firma, která na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 114 tisíc lidí, chce prostřednictvím restrukturalizačních opatření a snižování nákladů dosáhnout roční úspory kolem 1,5 miliardy dolarů (36 miliard korun).

Společnost dnes také snížila odhad letošních tržeb na zhruba 48 miliard dolarů z dříve předpokládaných 49 miliard dolarů. Předpověděla také, že jí v příštím roce tržby klesnou asi o pět procent.

Generální ředitel podniku Doug Oberhelman uvedl, že Caterpillar čelí obtížným podmínkám v klíčový regionech a průmyslových odvětvích, jmenovitě v těžebním sektoru a v energetice.