Cena akcií Tesla Motors je vyšší, než si zasloužíme, přiznal šéf automobilky Elon Musk

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Profimedia.cz

Tesla Model S
Palubní deska Tesla Model S
Továrna Tesla Motors
Sídlo vedení společnosti Tesla Motors
První model Tesla Roadster se už nevyrábí, ale v prodeji ještě stále je.
6
Fotogalerie
Miliardář Elon Musk před nedávnem překvapil, když přiznal, že ho znepokojuje hodnota akcií jeho vlastní firmy Tesla Motors. Akciový trh byl k automobilce velmi štědrý, uvedl Musk. Tržní hodnota malé kalifornské automobilky dosáhla 20 miliard dolarů, což je téměř polovina hodnoty General Motors nebo třetina hodnoty Fordu.

Jak Elon Musk prohlásil v rozhovoru pro CNBC, akcie mají nyní takovou hodnotu, že by ho nepřekvapil jejich výrazný pokles. Cenné papíry vyrostly jen od začátku letošního roku pětinásobně. Investoři ale s pádem nepočítají. Naopak věří v další růst firmy.

Musk vlastně potvrdil slova svých odpůrců, kteří v souvislosti s Tesla Motors varovali před nafouknutou bublinou. Jak nedávno upozornil deník The Washington Post, například příjmy automobilky jsou zavádějící. Uměle je totiž navyšuje štědrý federální program podporující zelené technologie a především pak obchodování Tesly s takzvanými ZEV (zero-emission vehicles) kredity, kterými stát Kalifornie odměňuje výrobce vozů s nulovými emisemi. Oba dotační programy se ale mají v blízké budoucnosti výrazně změnit.

Vývoj akcií Tesla Motors:Vývoj ceny akcií Tesla MotorsVývoj ceny akcií Tesla MotorsZdroj: Yahoo

Pokud by měla tržní hodnota odpovídat skutečnému stavu firmy, Forbes vypočítal, že by Tesla Motors musela během následujících tří let zvýšit prodej a výrobu hned pětkrát. Pro letošní rok Tesla plánuje vyrobit 21 tisíc aut a příští rok výrobu zdvojnásobit.