Cena elektřiny vzroste o stovky korun, její distribuce zdražuje už třetí rok v řadě

Trafostanice

Trafostanice Zdroj: profimedia

Elektřina příští rok podraží
Elektřina příští rok podraží
3
Fotogalerie

Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti poroste už třetí rok v řadě. Na celkové ceně elektřiny se přitom podílí téměř z 57 procent. Nejvíce zdraží služby distributorů elektřiny, vyplývá z regulovaných cen na rok 2018, které vyhlásil Energetický regulační úřad. Letos v průměru regulovaná cena zdraží o 2,5 procenta. Loni a předloni to bylo vždy o 1,8 procenta

Domácnosti s nízkou spotřebou kolem dvou megawatthodin elektřiny za rok, což odpovídá spotřebě bytu, kde se elektřinou netopí, ani se na ní nevaří, si příští rok podle propočtů ERÚ připlatí na jižní Moravě a v jižních Čechách 379 korun. V Praze by se účet za elektřinu měl zvednout o 412 korun a ve zbytku republiky o 415 korun.

U domácností, které elektřinou topí, by se celkové náklady na elektřinu měly oproti letošnímu roku zvýšit řádově o 700 korun. Tam, kde elektřina slouží k ohřevu vody, zdraží elektřina o pětistovku za rok.

Klíčové pro tento výpočet ovšem bude, jak jednotliví obchodníci zdraží silovou elektřinu. Její cena na burze od začátku letošního roku zdražila v eurech o čtvrtinu.

Zdražení elektřiny na burze se promítne do vyšších nákladů na krytí ztrát v síti. Ty musí spotřebitelé zaplatit právě v regulovaných cenách. „Diskutujeme s provozovatelem přenosové soustavy ČEPS, jak tyto ztráty omezit,“ říká Vladimír Vlk, radní ERÚ pro elektroenergetiku a kontroly.

Firmy budou mít příští rok regulovanou část ceny levnější. Podnikům odebírajícím proud z vedení velmi vysokého napětí klesne regulovaná platba o 9,7 procenta. U odběrů ze sítě vysokého napětí bude účet za přenos, distribuci a obnovitelné zdroje o 1,4 procenta nižší. 

„Snížení vychází především z poklesu složky na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, která se počítá podle příkonu rezervovaného firmou v sítí,“ dodává Vlk. Za rezervovaný megawatt se bude platit za měsíc 65 424,50 koruny, letos to je 78 289,70 korun. Celkem bude spotřebitele a státní rozpočet stát podpora obnovitelných zdrojů příští rok 43,7 miliardy korun.

Srovnatelné s letošním rokem budou regulované ceny plynu. Menší nárůst čeká domácnosti, větší mohou očekávat podnikatelé. V průjmu regulovaná složka poroste o 2,8 procenta. V celkové ceně plynu ovšem regulované platby tvoří jen čtvrtinu.

„Zatímco ceny za přepravu plynu podstatně klesají, rostou náklady na distribuci. Jednak kvůli nadprůměrně teplým zimám v minulých letech, jednak kvůli poklesu spotřeby plynu, což tlačí jednotkovou cenu vzhůru,“ říká Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ. Pro domácnosti, které plynem jen vaří, bude zvýšení regulovaných cen znamenat zdražení zhruba o 26 korun za rok. U rodinných domů, kde se plynem topí a ohřívá voda, se roční zdražení vyšplhá na necelou tisícikorunu.