Cena ropy nahrává centrálním bankéřům

ropa

ropa Zdroj: profimedia.cz

Klesající ceny ropy snižují inflační tlaky a dávají prostor centrálním bankám, které zvažují další rozvolnění měnové politiky na podporu zpomalující ekonomiky. Cena barelu severomořské ropy Brent se v posledních dnech propadla na 18měsíční minima, když se dostala pod 90 dolarů. Analytici však varují, že propad může být jen krátkodobý.

Od března klesla cena ropy Brent o více než 30 procent. Po dosažení březnového maxima na 128,4 dolaru se minulý týden cena propadla až na 88,49 dolaru za barel. Podle analytiků velký rozdíl v ceně a volatilita v kombinaci s aktuální globální poptávkou znamenají, že cena barelu ropy Brent se během léta opět dostane na stodolarovou hranici.

Tříměsíční období padajících cen ropy nyní působí jako brzda inflace. Centrální banky, které zvažují další kvantitativní uvolňování, se tak nemusejí tolik obávat o dopad na růst cen. Pozitivní zprávou pro zpomalující globální ekonomiku je, že domácnostem po zaplacení benzinu zbude více prostředků na ostatní spotřebu. Pokud tedy domácnosti nebudou přehnaně šetřit, může vyšší spotřeba pomoci maloobchodu.

Čtěte také:

Stávka norských těžařů zvedá ceny severomořské ropy

Výpadky ropovodu Družba budou nejspíš pokračovat

Družbou do Česka neteče žádná ropa, Rusové vyjednávají o cenách

Ropa je volatilní komoditou a nižší ceny nemusejí vydržet dlouho. Při ceně okolo 90 dolarů za barel je cena pod komfortní zónou pro , která nedávno zvýšila těžbu. Je tak možné, že arabské království brzo objem těžby opět sníží, aby tak zamezilo možnému předzásobení. Včera se barel ropy Brent obchodoval okolo 90,6 dolaru.

Letošní vývoj ceny ropy BrentLetošní vývoj ceny ropy Brent | reuters

, hlavní analytik Mezinárodní energetické agentury, uvedl, že Evropa v březnu za dovoz ropy utratila 32 miliard eur. V červnu to bude pouze 27,5 miliardy eur. Spojené státy dovezly v březnu ropu za 33,5 miliardy dolarů, v červnu to bude 27,5 miliardy dolarů.

Za ropu se platí stále dost

Podle hlavního analytika Mezinárodní energetické agentury Faitha Birola zůstávají ceny ropy dle historických standardů vysoké. Průměrná cena barelu ropy Brent od začátku letošního roku stále dosahuje 114,2 dolaru, což je nejvyšší průměr za první pololetí v historii. Je to dokonce více než v roce 2008, kdy cena ropy dosáhla nejvyšších cen v historii, i než v loňském roce, kdy razantně snížila nabídku ropy na globálním trhu.