Ceny energií v Německu brzdí průmysl. K omezení přistoupilo 16 procent podniků

Ocelárna, výroba oceli, Stahlwerk von ThyssenKrupp.

Ocelárna, výroba oceli, Stahlwerk von ThyssenKrupp. Zdroj: ČTK

Řada průmyslových podniků v Německu v reakci na silný růst cen energií omezuje výrobu. Vyplývá to z výsledků průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK), kterého se zúčastnilo asi 3500 podniků. K omezování produkce nebo k částečnému přerušení obchodní činnosti podle průzkumu přikročilo 16 procent respondentů. Do Německa přitom směřuje velká část vývozu z České republiky.

„Jsou to alarmující čísla,“ řekl k výsledkům průzkumu prezident DIHK Peter Adrian. „Ukazují, jakou zátěží trvale vysoké ceny energií jsou,“ citovala jej agentura Reuters. Německo se podobně jako další evropské země v důsledku útoku ruských vojsk na Ukrajinu potýká s rostoucími cenami energií a čelí obavám z nedostatku plynu v zimních měsících.

Německá vláda minulý měsíc kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý ze tří varovných stupňů krizového plánu pro dodávky plynu. Evropská komise (EK) minulý týden navrhla, aby členské země EU kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezily v nadcházející topné sezoně spotřebu plynu o 15 procent.

Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa?

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa? • Videohub

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden zhoršil výhled německé ekonomiky na letošní i příští rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 1,2 procenta, zatímco v květnové prognóze počítal s dvouprocentním růstem. Loni ekonomika podle fondu vzrostla o 2,9 procenta.

„Válka na Ukrajině vytvořila nové překážky (pro hospodářský růst), včetně omezení dodávek plynu z Ruska, vyšších cen energií, nedostatku klíčových polotovarů, slabší vnější poptávky a důvěry a přísnějších finančních podmínek,“ uvedl fond. „Největší hrozbou je trvalé zastavení zbývajícího vývozu ruského plynu do Evropy, které by mohlo způsobit výrazný pokles hospodářské aktivity a nárůst inflace v Německu,“ dodal.

Na příští rok teď měnový fond počítá se zpomalením růstu německé ekonomiky na 0,8 procenta. V květnu předpovídal, že tempo hospodářského růstu v příštím roce mírně překročí dvě procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.