Ceny hliníku prudce rostou, důvodem jsou americké sankce na ruského producenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Cena hliníku dnes vystoupila na nové šestileté maximum a za celý týden vykázala rekordní růst. Mohou za to sankce, které Spojené státy uvalily na ruskou společnost Rusal, druhého největšího producenta tohoto kovu na světě. Cena dnes vystoupila až na 2340 dolarů (48 tisíc korun) za tunu, nakonec ale zisky smazala a klesla o 1,7 procenta na 2285 USD za tunu. Za celý týden se však zvýšila o téměř 12 procent, což je nejvyšší růst od roku 1987, kdy se s hliníkem začalo v současné podobě obchodovat, uvedla agentura Reuters.

Obchodníci se tento týden snažili nahromadit co největší zásoby hliníku v obavách, že když z trhu zmizí kov od Rusalu, bude na trhu nedostatek. Londýnská burza kovů (LME) kvůli sankcím přestane od 17. dubna obchodovat s hliníkem od Rusalu.

"Pokud dodávky od Rusalu (z velké části) zmizí z trhu, tedy pokud je nebude možné nadále prodávat prostřednictvím třetí strany, povede to k významnému deficitu. A to je pro ceny určitě pozitivní," řekl analytik firmy Natixis Cameron Karami.

Ruská společnost Rusal je největším producentem hliníku mimo Čínu. Loni firma vyprodukovala 3,7 milionu tun kovu, a na celosvětové produkci tak měla podíl téměř sedm procent. Zhruba 800.000 tun putovalo do USA nebo zákazníkům napojeným na USA, uvedl list Financial Times. Bez zahrnutí Číny má Rusal na celosvětových dodávkách podíl 14 procent.

Spojené státy před týdnem rozšířily sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Je mezi nimi i ruský miliardář Oleg Děripaska a jeho firma Rusal. Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a firmám zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké firmy navíc nesmějí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.