ČEPS za tři čtvrtletí stoupl hrubý zisk na 1,7 miliardy korun

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Státem vlastněná společnost ČEPS, která v Česku provozuje energetickou přenosovou soustavu, vykázala za tři čtvrtletí zisk před zdaněním 1,7 miliardy korun. To bylo o 487 milionů korun meziročně více. Za růstem zisku je úspora nákladů. Údaje o tržbách ani další finanční ukazatele firma neuvedla.

Komplikací pro firmu byly neplánované odstávky bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Problémy způsobovaly i tranzity elektřiny ve společné zóně s Německem a Rakouskem. Kvůli neplánovanému výpadku druhého temelínského bloku 10. září se česká přenosová soustava potýkala s výraznými problémy. „Dispečeři ČEPS museli zažádat u provozovatelů sousedních přenosových sítí o výpomoc. Záložní zdroje, které máme k dispozici, byly v provozu prakticky všechny,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Problémy firmě způsobuje i odstávka druhého a třetího bloku dukovanské elektrárny. „Neplánovaně delší odstávka dukovanské elektrárny nám způsobuje problémy s udržením napětí v okolních rozvodnách a výrazně snižuje dostupnost rezervních výkonů pro zásobování České republiky před nadcházejícím zimním obdobím,“ dodal místopředseda představenstva ČEPS Miroslav Vrba.

Za tři čtvrtletí přenosová soustava ČEPS přenesla 45.731 gigawatthodin (GWh) energie. Za celý loňský rok to bylo 61.617 GWh. ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden a trasy vedení o celkové délce téměř 5,5 tisíce kilometrů. Ke konci loňského roku firma měla 506 zaměstnanců. Za loňský rok společnosti klesl čistý zisk o 40 procent na 1,08 miliardy korun.