Česká investiční skupina Licehamr kupuje od Norů slánský podnik

Ukázka výrobku závodu Harding Safety Czech, Slaný

Ukázka výrobku závodu Harding Safety Czech, Slaný Zdroj: Harding Safety

Pražská investiční skupina Licehamr & partners corporate group kupuje od norského majitele slánský strojírenský podnik Harding Safety Czech, který má přes 200 zaměstnanců a loňský obrat přesáhl 450 milionů korun. Vznikne tak nová značka Salten, která by se měla například rozšířit na nové trhy. „Plánujeme také zahájení výroby nových, inovativních produktů,“ sdělil za skupinu Licehamr Josef Vojta.

Ve slánském závodu vznikají například komponenty záchranných námořních systémů, součástí strojů a zařízení pro těžbu a zpracování ropy, plynu, uhlí nebo kamene a na výrobu speciální zvedací a manipulační techniky včetně jeřábů. „Jde o naši první a doufám, že ne poslední akvizici v oblasti strojírenství,“ dodal Vojta.

Mezi klienty Harding Safety Czech patří například Rolls Royce, Shell, BP, Samsung nebo Hyundai. V posledních letech společnost uskutečnila například velké projekty pro těžbu ropy a plynu, které byly využity v náročných klimatických podmínkách.

„Výrobní závod ve Slaném s vyspělou technologií, velmi zkušenými a kvalifikovanými zaměstnanci a výbornou lokalitou, patřící mezi špičku ve svém odvětví, pro nás představuje výborný základ pro naplňování naší dlouhodobé investiční strategie,“ uvedl nový jednatel společnosti Salten Pavel Matoušek.

Naváže na tradici?

Společnost Salten chce podle Matouška navázat na tradici výrobního závodu založeného již v roce 1872 a prvorepublikového ČKD Slaný, kde byla v roce 1912 mimo jiné vyrobena první lokomotiva v Čechách.

Investiční skupina Licehamr & partners působí v České republice a v zemích střední a východní Evropy od roku 2007. Vyhledává a realizuje projekty v oblasti nemovitostí a provozního a investičního financování.