Česká textilka Pegas zastavila výrobní linku v Egyptě

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens preventivně uzavřel svou výrobní linku v Egyptě. Závod se nachází zhruba 35 kilometrů jihozápadně od Káhiry ve městě 6th of October a pracuje v něm stovka zaměstnanců včetně 15 českých občanů. „V tuto chvíli je ve městě klid, důvodem uzavření závodu je zajištění maximální bezpečnosti pro zaměstnance,“ uvedl mluvčí Pegasu Ondřej Kouřil s tím, že termín znovuotevření je zatím neznámý.

Výrobní linka Pegasu byla dosud v pilotním provozu, plné kapacity 20 tisíc tun měla dosáhnout ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Projekt firma představila v polovině roku 2011 a investice dosáhla zhruba 1,5 miliardy korun. Pokud by byl výpadek výroby v řádu dnů, zůstal by podle Kouřila bez dopadu na výsledky firmy.

„Pokud by došlo k dlouhodobému omezení, mohlo by to znamenat ohrožení plného rozjezdu nové výrobní linky. To by mělo vliv na objem produkce a hospodářské výsledky. Ohrožen může být také celoroční cíl Pegasu na meziroční růst zisku EBITDA v rozmezí 5 až 15 procent,“ uvádí Bohumil Trampota z J&T Bank.

„Zprávu vnímáme negativně. Může krátkodobě vytvářet dobrou příležitost k short pozici či nejméně realizaci zisků po dosavadní rally na titulu. Upozorňujeme, že investice byla čerstvě zprovozněna a že její produkce je pojištěna u EGAP vůči politickému riziku,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě. Akcie Pegasu na pražské burze oslabují o necelá tři procenta.