Česká zbrojovka jde dělat na Slovensko pistole

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Český zbrojní průmysl, který roky zažíval spíše útlum, má další mezinárodní zářez. Česká zbrojovka Uherský Brod expanduje na Slovensko. Bude tam sériově vyrábět moderní pistole CZ 75 P–07 Duty. Nový závod v Kremnických Baních na středním Slovensku zaměstná dvě stovky lidí.

Továrna vyroste díky spolupráci České zbrojovky s investiční skupinou Sitno holding bývalého slovenského ministra hospodářství Ľudovíta Černáka. „Projekt bude spuštěn v průběhu letošního roku. Na Slovensko se právě přesouvá výrobní technika,“ potvrdil deníku E15 finální fázi plánů generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík.

Spolupráce se Slováky se zintenzivní poté, co uherskobrodští zbrojaři v roce 2012 zkušebně vyrobili pistole pro slovenskou armádu. Tehdy se ve slovenském podniku smontovalo prvních sto kusů zbraní CZ 75 P–07. Právě potenciální zakázky na Slovensku mají být hlavním důvodem, proč se Česká zbrojovka rozhodla investovat u východních sousedů. Slovenská armáda totiž plánuje v dohledné době nákup nových pistolí, podobně jako tamní policie.

Česká zbrojovka v Brazílii
Dalším zahraničním projektem České zbrojovky Uherský brod je dokončení pobočky CZ Brasil. Cílem je rozběhnout ve městě Pomerode výrobní a montážní závod na produkci stejného typu pistolí CZ 75 P-07 s kapacitou 90 tisíc kusů ročně. Uherskobrodská firma financuje projekt v Latinské Americe společně se svým brazilským partnerem, který drží 51 procent akcií. I brazilská pobočka má podobně jako ta slovenská zaměstnat dvě stovky lidí.

Slovenská pobočka má vydělávat miliony eur

Slovenský závod bude vyrábět pro svou českou matku více druhů pistolí. Nosným produktem ale bude obranná služební pistole CZ 75 P-07 s ráží devět milimetrů. „Od výroby ve slovenské dceřiné společnosti očekáváme pro mateřský závod zisky v řádu milionů eur,“ říká šéf české zbrojovky Kovařík.

Výhodou slovenské továrny je relativně malá vzdálenost do Uherského Brodu. Z pohledu logistiky tak bude snadné převážet materiál mezi mateřskou a dceřinou společností. „Česká zbrojovka spolupracuje se Slováky na výrobě pistolí přes rok, takže jsou tam již určité výrobní zkušenosti v tomto oboru,“ říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Od roku 2011 se České zbrojovce daří postupně zvyšovat výrobu. Více se prosazuje i na zahraničních trzích. Například se firmě letos podařilo rozšířit kontrakt na dodávku pistolí pro egyptské policisty.