Česká zbrojovka loni vyrobila rekordní počet zbraní

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekávala, že rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekávala, že rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Tržby České zbrojovky za loňský rok přesáhly dvě miliardy korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu, výrobce ručních palných zbraní, měla v loňském roce nejvyšší tržby ve své historii. Přesáhly dvě miliardy korun, což je podle předběžných hospodářských výsledků meziročně nárůst o více než 300 milionů korun. V roce 2010 společnost vykázala zisk přes 138 milionů korun.

Za loňský rok očekáváme zisk po zdanění okolo 200 milionů korun, uvedl generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Firma loni vyrobila i rekordní počet zbraní.

„Z pohledu roku 2011 byla Česká zbrojovka velmi úspěšná. Jsem rád, že průběžně probíhají dodávky do Armády České republiky, za zmínku jistě stojí i skutečnost, že naše dceřiná společnost v USA dosáhla historicky nejvyšších tržeb ve výši 28,7 milionů dolarů. Bezesporu jsou úspěchem i dodávky pro ozbrojené složky Thajska nebo pro potřeby Ministerstva vnitra Egypta. Radost mi dělají i dodávky loveckých zbraní pro civilní trh v Ruské federaci nebo v Austrálii,“ poznamenal Kovařík.

Česká armáda dostane
prvních 500 útočných pušek ČZ 805 od České zbrojovky
v polovině července. Původně to mělo být v listopadu.
Do konce roku jich má mít armáda přes 3500. Armáda si
objednala dohromady téměř osm tisíc pušek za 1,1 miliardy
korun. Česká zbrojovka dodá vojákům i 600 samopalů ČZ
Škorpion. Firma slaví 75 let od svého založení.Česká armáda dostane prvních 500 útočných pušek ČZ 805 od České zbrojovky v polovině července. Původně to mělo být v listopadu. Do konce roku jich má mít armáda přes 3500. Armáda si objednala dohromady téměř osm tisíc pušek za 1,1 miliardy korun. Česká zbrojovka dodá vojákům i 600 samopalů ČZ Škorpion. Firma slaví 75 let od svého založení. | ctk

Česká zbrojovka, která patří k největším světovým výrobcům ručních palných zbraní - pistolí, pušek a samopalů, jich loni vyrobila kolem 171 tisíc kusů. Například české armádě začala dodávat nové útočné pušky CZ 805 Bren, které nahrazují jiný její výrobek, letitý samopal vzor 58. Společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat armádě téměř 8000 těchto pušek v hodnotě 1,1 miliardy Kč.

Lubomír Kovařík, Česká zbrojovkaLubomír Kovařík, Česká zbrojovka

Produkce zbrojovky podle Kovaříka loni směřovala z více než 70 procent do zahraničí. „Z pohledu celkového exportu ČR v oblasti zbraní realizuje Česká zbrojovka celou jednu čtvrtinu,“ přiblížil generální ředitel.

Kromě zbraní loni firma zahájila například i výrobu komponentů pro nový letecký motor H 80 společnosti GE Aviation - nástupce společnosti Walter, která vyráběla motory legendárních letadel L 410. Pro letošek Česká zbrojovka opět očekává tržby více než dvě miliardy korun.

Na březnovém veletrhu v Norimberku hodlá podle Kovaříka předvést inovace stávajících zbraní, například kulovnici řady CZ 550 Predator v kamufláži a v sadě s optikou. „Zásadnější novinky čekají na dokončení až v druhé polovině roku,“ uvedl ředitel.