Česká zbrojovka modernizuje výrobu a logistiku, investovala půl miliardy

Útočné pušky CZ Bren 2

Útočné pušky CZ Bren 2 Zdroj: CZUB

Česká zbrojovka - test pušky
Česká zbrojovka - kontrola hlavně
Česká zbrojovka z Uherského Brodu
4
Fotogalerie

Uherskobrodský výrobce ručních palných zbraní dál zvyšuje výkon, který plánuje do poloviny dekády zdvojnásobit. Zároveň se musí vypořádat s rostoucími cenami energií nebo materiálů. Proto rozšiřuje a modernizuje strojové vybavení i logistiku. V rámci holdingu CZG, jehož je Česká zbrojovka součástí, také propojuje své know-how či dodavatelskou síť se společnostmi Colt ve Spojených státech a v Kanadě, které skupina minulý rok na jaře ovládla.

„V loňském roce jsme měli investiční rámec ve výši 500 milionů korun. Dokončili jsme stavební část moderního logistického centra, výstavbu nové části slévárny a významné technologické investice do obráběcích strojů. Rovněž jsme instalovali robotickou buňku na broušení pažeb a další vybavení,“ řekl deníku E15 šéf České zbrojovky Jan Zajíc.

K problémům, které v předchozích dvou letech způsobil covid, se přidalo zvyšování cen elektřiny a plynu stejně jako zdražení materiálů a dopravy. „Provedli jsme řadu změn a opatření k minimalizaci těchto vícenákladů v řádu desítek milionů korun. Zvyšujeme efektivitu a produktivitu práce, mohutně investujeme do nových, výkonnějších technologií,“ dodal Zajíc.

Obchod se zbraněmi

Video placeholde
• Videohub

Koncem ledna začala zbrojovka plnit klíčovou zakázku pro českou armádu. Vojáci přebírají nové pušky pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS. Celkem jich obdrží 350 jako náhradu za odstřelovací pušky Dragunov a Tiger. Součástí rámcové smlouvy v hodnotě až 2,35 miliardy korun je i nákup dalších útočných pušek BREN 2, pistolí CZ P-10 nebo podvěsných granátometů CZ 805 G1 v maximálním objemu 39 tisíc kusů.

„Ministerstvo obrany má garantovánu výhodnou cenu těchto zbraní bez ohledu na rapidně rostoucí ceny surovin a práce, a to až do roku 2025,“ uvedl náměstek pro řízení sekce vyzbrojování Lubor Koudelka.

Vývoj nové pušky k zasahování bodových cílů na vzdálenost 600 až 800 metrů trval dva roky, podíleli se na něm i zástupci armády. Stojí v čele rodiny BREN 2. „Nejedná se o pušku pro odstřelovače, ale o velmi přesnou pěchotní zbraň, která primárně doplňuje schopnost bojových jednotek vyřazovat důležité nepřátelské cíle na bojišti,“ upřesnil ředitel odboru rozvoje pozemních sil ministerstva Zdeněk Mikula.

Holding CZG vykázal za tři loňská čtvrtletí výnosy 7,6 miliardy korun. Šlo o meziroční nárůst o 53,1 procenta. Čistý zisk společnosti činil od ledna do září 902,8 milionu korun, což byl ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 nárůst o 89,1 procenta.

Podobně by na tom měla být za celý loňský rok i samotná zbrojovka. CZG zveřejní výsledky koncem března. „Je zřejmé, že rok 2021 bude pro Českou zbrojovku i pro celou skupinu z pohledu tržeb a počtu prodaných zbraní rokem rekordním,“ odhadl Zajíc.