České automobilky pokračují v růstu, výroba posílila o 16 procent

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Výroba osobních aut v Česku stoupla od ledna do července meziročně o 16 procent na 742 366 vozů. Nárůst táhla hlavně největší tuzemská automobilka Škoda Auto, která zvýšila produkci o třetinu, naopak TPCA kvůli náběhu nových modelů ztrácela. Na loňský rekordní rok navázali i výrobci autobusů.

„Růst výroby vozidel v tuzemských automobilkách je dobrou zprávou pro českou ekonomiku. Jedná se o potvrzení mírné konjunktury na evropském a řadě mimoevropských trhů. Lze si jen přát, aby tento vývoj pokračoval i ve zbývající části roku,“ uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Škoda Auto vyrobila přes 461 tisíc vozů, což představuje podíl 62 procent. Meziročně se výroba v mladoboleslavské automobilce zvýšila o bezmála 34 procent. Produkce nošovické Hyundai se mírně zvýšila na 178 tisíc vozů a TPCA vyrobila přes 102 tisíc aut, což představuje meziroční propad o 14,5 procenta.

Výroba českých automobilek od ledna do července
Výrobce Počet vozů vyrobených v ČR
Škoda461 547
TPCA102 589
Hyundai178 230

Zdroj: Sdružení automobilového průmyslu

Produkce nákladních aut se snížila téměř o čtyři procenta na 455 vozů. Jediným výrobcem byla Tatra, která proti loňsku zvýšila export o 140 aut. Výroba autobusů se proti loňskému rekordnímu roku zvýšila o 12 procent na 1945 vozidel. Největší podíl, 87 procent, mělo Iveco, následuje SOR a KH motor Centrum. Výroba motocyklů reprezentovaná značkou Jawa stoupla o pět procent na 914 strojů.