České Energo-Pro žene Bulharsko k arbitráži, domáhá se 1,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká společnost Energo-Pro podala u Světové banky návrh na arbitráž proti Bulharsku. Firma se podle bulharských médií domáhá 54 milionů eur (téměř 1,5 miliardy korun), o které v zemi údajně přišla kvůli právním změnám a regulačním rozhodnutím v energetickém sektoru.

Energo-Pro žádost o arbitráž podalo podle serveru Novinite.com již 26. května, přičemž arbitrážní instituce Světové banky ICSID dosud nerozhodla o panelu rozhodců.

Česká energetická firma má v Bulharsku rozsáhlé aktivity, provozuje tam 14 vodních elektráren a na severovýchodě země distribuuje elektřinu. V aktuálním sporu si stěžuje na to, že státní regulátor SEWRC stanovil příliš nízké výkupní ceny elektřiny v letech 2012 až 2014.

Cílem opatření bylo zlevnění proudu pro spotřebitele, jenže se tak stalo na úkor distributorů eletřiny. Vznikly jim proto ztráty, které Energo-Pro v případě svých bulharských dcer Energo-Pro Sales a Energo-Pro Grid vyčíslilo podle agentury BTA na zmíněných 54 milionů eur. Společnost na dotazy serveru E15.cz ohledně arbitráže zatím neodpověděla.

Odebrání licence

Zástupci podniku možnost arbitráže nicméně zmiňovali již loni v březnu. Tehdy šlo o reakci na bulharské úřady, které zahájily kroky k odebrání licence kvůi údajnému dluhu vůči státní energetické společnosti NEK. Odebrání licence hrozilo i dalším distributorům, jimiž jsou vedle Energa-Pro ještě dceřiné firmy ČEZ a rakouské EVN.

Právě EVN se již loni obrátila na arbitra, důvodem bylo porušení dohody s Rakouskem o ochraně investic. Firma si rovněž najala specialisty na mezinárodní právo a v případě, že by se Bulharsko rozhodlo její podnikání v zemi znárodnit, bude zemi žalovat o jednu miliardu eur.

Problémy se táhnou dva roky

Distributoři elektrické energie v Bulharsku mají na tamním trhu opakované problémy již delší dobu. Například na podzim 2013 antimonopolní úřad vyměřil Energu-Pro pokutu 1,04 milionu leva (14,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice v distribuci elektřiny na severovýchodě země. Podobnou sankci firma dostala už v květnu 2013.

Před týdnem zase bulharský antimonopolní úřad udělil distributorům pokuty za údajné zneužití dominantního postavení na trhu. Nejvyšší sankci dostal ČEZ, v přepočtu 7,8 milionu korun. Energo-Pro má zaplatit 2,3 milionu.