České exportní bance hrozí ztráty. Má rizikové úvěry za 15 miliard

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Čtyři úvěry o celkové hodnotě 15 miliard korun přesunula Česká exportní banka (ČEB) do skupiny ohrožených. Jedna z půjček také patří do skupiny projektů financovaných ČEB, kterými se zabývá policie. Banka má prý problémy i s úvěrem na stavbu apartmánů v Tunisku. Tamní firma nesplácí půjčku 331 milionů korun a česká Exportní garanční a pojišťovací společnost nechce ČEB škodu proplatit.

Úvěry, které státní banka přeřadila mezi ohrožené, mají financovat projekty v Rusku s podílem českých firem. Jedná se o stavbu elektráren Kurganskaja a Salechard stavěných zlínskou PSG, závod Kalevala budovaný jihlavskou PSJ a dodávky brněnské Alty pro Uralvagonzavod, informoval deník Dnes.

Ředitel ČEB Jiří Klumpar uvedl, že u zmíněných úvěrů je stále šance, že budou splaceny. Klumpar nedávno uvedl, že banka má nyní rozpůjčováno zhruba 80 miliard. Z toho 16 miliard tvoří problematické pohledávky, ze kterých se podle něj podaří ČEB vymoci zpět jen šest až sedm miliard korun.

Projekt Kalevala podle listu vyšetřuje spolu s dalšími osmi obchody ČEB policie. Jedním z obchodů, o které se policisté zajímají, je také stavba stovek luxusních apartmánů v Tunisku, kterou chystala jihlavská firma PSJ. Lidové noviny dnes uvedly, že státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) odmítla exportní bance proplatit stovky milionů za úvěr nesplácený tuniskou firmou. Podle EGAP totiž ČEB pochybila, když si řádně nezajistila zástavu za půjčku, a pojistná smlouva je proto neplatná. Je to vůbec poprvé, kdy EGAP odmítl vyplatit celé pojistné plnění, uvedl deník. ČEB tvrdí, že se stala obětí úvěrového podvodu.

Podle LN také exportní banka pozastavila čerpání několikamiliardové půjčky pro tureckou společnost Adularya. Peníze jsou určeny na stavbu elektrárny, na níž se podílí několik českých firem. Vyčerpáno bylo zatím z úvěru asi osm miliard korun a poskytnuto mělo být původně ještě pět miliard. Důvodem pozastavení je spor českých a tureckých firem o navyšování nákladů na stavbu.

Česká exportní banka
Úkolem ČEB je státní podpora českého vývozu. Banka má v současné době rozpůjčováno přes 80 miliard korun, téměř polovina z toho přitom připadá na Rusko. V roce 2012 dosáhl zisk po zdanění 83 milionů korun, za první tři čtvrtletí loňského roku pak 13,6 milionu korun.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby Českou exportní banku (ČEB) řídilo jen ministerstvo financí. Stát v bance podle něj přišel o peníze, protože nejsou vyjasněné kompetence v jejím vedení. V dozorčí radě ČEB jsou nyní zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zahraničí a zemědělství, tedy i resortů vedených ministry z jiných koaličních stran.